НОВИНИ

11 са кандидатите за кмет на Добрич

единадесет кандидатите кмет добрич
bnt avatar logo
от БНТ
17:38, 26.09.2023
Чете се за: 05:22 мин.
Добрич
Слушай новината

Настоящият кмет на Добрич Йордан Йорданов се кандидатира за трети мандат. И в предходните два мандата той е издигнат от широка местна коалиция, в която влизат Движение "България на гражданите", НДСВ, Съюзът на свободните демократи и "Глас народен". Към тях сега се присъединяват ВМРО и "Има такъв народ". 36-годишният Йорданов е магистър по бизнес администрация от Schiller International University, САЩ, а у нас завършва УНСС със специалност "Икономика". В САЩ е работил като кредитен, бизнес и инвестиционен специалист и финансов анализатор. При завръщането си у нас се включва в политиката и през февруари т.г. беше избран за председател на ПП "Движение България на гражданите", чийто член е повече от 10 години. През 2014 г. е назначен за заместник областен управител, а на следващата печели изборите за кмет на Община град Добрич.

В битката за кметския стол от ГЕРБ влиза Красимир Николов - депутат от 45-ото Народно събрание и бивш заместник областен управител в правителството на Борисов 3. 47-годишният Николов е и лидер на общинската структура на партията. Той е с магистърска степен по специалността "Софтуерни технологии" от Шуменския университет "Еп. Константин Преславски", със специализация за учител по информатика и информационни технологии, и към момента е преподавател в добричка гимназия.

Коалиционните партньори от "Продължаваме Промяната" - "Демократична България"“ регистрираха настоящия областен управител Йорданка Костадинова за кмет на Добрич. Тя е с две специалности - фармация и здравен мениджмънт и е от Варна. На парламентарните избори през ноември 2021 г. като кандидат за народен представител е водач в листата на "Продължаваме Промяната" за 8 МИР Добрич, откъдето е избрана и беше депутат в 47-ото и 48-ото Народно събрание.

Политическа партия "Възраждане" залага на 36-годишния инженер по транспорта Георги Джендов. Непознатият досега на широката общественост Джендов е от Добрич, висшето си образование завършва в Технически университет Варна. Работил е в сферата на бизнес анализирането, организирането на мероприятия и като журналист. Има опит като ръководител в промишлен завод в Германия.

Кандидатът на коалиция "БСП за България" е Стоян Люцканов - председател на Областния съвет на партията и общински съветник. Има частен бизнес в сферата на туризма.

"Левицата" издига кандидатурата на Виолина Тонева. Тя е лекар с 28-годишен стаж. Завършила е Варненския медицински университет със специалност "Спешна медицина", която практикува до 2000 г. От тогава е общопрактикуващ лекар. Живее и работи в Добрич.

Коалиция "Алтернатива на гражданите" е спряла своя избор на Юлиян Георгиев - председател на читалище "Романо дром". Той работи от дълги години за интеграция на ромите в обществото, за което многократно е награждаван.

Архитект Делян Жечев е кандидатурата на коалиция "Граждани за Общината". Той е вторият варненец, който се бори за кметския пост в Добрич. 46-годишният Жечев има собствено проектантско бюро, бил е за две години и главен архитект на Провадия. Автор е десетки проекти за жилищни и публични сгради, и комплекси. Носител е на множество престижни награди за работата си у нас и в чужбина.

"Партия Консервативна България" издига за кмет Йордан Апостолов, агробизнесмен, депутат от "Обединени патриоти" в 44-ото Народно събрание, избран от Бургас. На предходните местни избори отново се кандидатира за кмет на Добрич от НФСБ, а на парламентарните избори през юли 2021 година беше водач на листата на "Българските патриоти" в Хасково.

Нежля Амди-Ганева също се кандидатира за втори път за кмет на Добрич, като и двата пъти тя е изборът на ДПС. Тя е общински съветник от 2015 г. Дипломира се като магистър архитект във Варненски свободен университет, където преди това придобива бакалавърска степен по специалност "Икономика" и магистратура "Управление на европейски публични проекти" - Варна.

За трети пореден път Борислав Даскалов е регистриран като кандидатът за кмет на "Партия на Зелените" в Общинската избирателна комисия. Добричлията е член на политическия съвет на партията от 2018 г.

Автор: Надежда Карапанчева

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ексклузивно: Пред БНТ говори жена, която е била близка на задържаните за шпионаж българи
Ексклузивно: Пред БНТ говори жена, която е била близка на задържаните за шпионаж българи
Нов орган ще следи за медийната свобода в ЕС
Нов орган ще следи за медийната свобода в ЕС