НОВИНИ

14 години след трагедията на "Алабин": Какво е състоянието на старите сгради в центъра на София

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:40, 19.09.2020
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Преди повече от десетилетие под руините на сграда в центъра на София две млади момичета загубиха живота си. Делото "Алабин" започна 10 години след инцидента, а последната присъда беше оправдателна на втора инстанция през февруари тази година.

Спомени. Горчивина. Чувство на несправедливост. Вече 14 години. На 19 септември 2006 г. сграда в центъра на София се срутва върху автомобили, попаднали в задръстване. В един от тях пътуват две момичета. Умират на място.

14 години след трагичния инцидент на мястото все още се виждат части от падналата сграда.

В центъра на София има много стари сгради, част от тях са и паметници на културата. В столичния район "Средец" има около 400 такива. Кметът на района е категоричен, че около 50 са в незадоволително състояние, а 3 от тях имат нужда от спешно обезопасяване.

Трайчо Трайков, кмет на район "Средец": Най-притеснителен за мен е случаят с къщата на Гешов, на Попа, която е собственост на частен инвеститор и досега всички опити основно на СО, но ние като район се опитваме да съдействаме в този процес на главния архитект, на СО да убедят собствениците да я възстановят, не срещат успех.

И не рядко заради споровете между собственици и община, които понякога продължават с години, животът на емблематичните сгради бавно изтича.

Савина Савова, кмет на район "Възраждане": Над 40 сгради, които бяха неподдържани в лошо състояние, при обследването се установява, че не могат да бъдат възстановени, се издава заповед за тяхното премахване. За последните 10 години може би 45 сгради, които са паметници на културата са възстановени, разбира се много други стари сгради са предприети действия, те също са възстановени и са в много добро състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изненада от "Металика" - втори симфоничен албум, този път и визуален
Изненада от "Металика" - втори симфоничен албум, този път и визуален
Ген. Мутафчийски: Всички методи за лечение на коронавирус са с променлив успех
Ген. Мутафчийски: Всички методи за лечение на коронавирус са с променлив успех