НОВИНИ

2/3 от азотния тор на "Вера Су" е разтоварен

bnt avatar logo
от БНТ
20:07, 24.10.2021
Чете се за: 02:32 мин.
Още
Слушай новината

Разтоварват заседналия кораб "Вера Су", за да олекне и да бъде изтеглен, но времето пак се влоши и операцията ще продължи утре. Часове наред вчера вечерта се опитваха да изтеглят кораба от плитчините, но засега без успех.

Близо 2/3 от азотния тор беше разтоварен от кораба, което му позволи да изплава над водата. В операцията по разтоварване, която ще продължи утре, ще се включи само един плавателен съд.

“С цел да го повдигнем още малко над водата, газенето да стане по-малко, за да позволим при дърпането с влекачите по-лесно да се снеме от скалата", коментира капитан Венцислав Иванов, директор на ИА “Морска администрация”.

Във вторник ще бъде направен още един опит за изтеглянето на “Вера Су”. При успех той ще бъде провлачен до пристанището във Варна.

“Ще има хора на самия кораб. Предвидили сме всички варианти, в които да извършваме спасителна операция на хората, които ще бъдат на кораба. Много е рисковано, разберете. Невъзможни неща нямо, но не е необходимо да се стига до ситуацията, в която да губим хора”, заяви капитан Венцислав Иванов.

Част от товара на “Вера Су” беше транспортиран до пристанище “Варна-Изток”, а друга с моторния кораб “Варна” стигна до фериботния комплекс в “Белослав”.

“Ще се съхранява на тази територия докато съответните институции вземат съответните проби, говоря за РИОСВ, и да дадат предписания как нататък ще се процедира с товара", заяви Росен Граматиков от Фериботен комплекс “Белослав”.

Мястото, на което е заседнал “Вера Су”, създава сериозни трудности за спасителите.

“Трябва да се решат някои въпроси по отношение на херметизация, по отношение на даване на положителна плавучост, колкото е необходима, за да може да се извлече кораба", заяви Иван Иванов, собственик на компания-участник в спасяването.

Утре водолази ще огледат предната част на кораба, за да се изчисли колко още от азотния тор трябва да се пренесе, за да се освободи “Вера Су” от плитчините.

По темата работи екип на БНТ-Варна

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Яник Синер спечели титлата в Антверпен
Яник Синер спечели титлата в Антверпен
Пети ден с над 1000 жертви на COVID-19 в Русия
Пети ден с над 1000 жертви на COVID-19 в Русия