НОВИНИ

20 години след атентатите от 11 септември: Байдън отправи призив за обединение на нацията

Фани Аронова
от Фани Аронова
19:47, 11.09.2021
Чете се за: 03:25 мин.
По света
Слушай новината

На 11 септември преди 20 години малцина повярваха, че това, което показват телевизионните камери на живо тогава, не е кошмарен филм на ужасите, а начало на ново летоброене в световната история. Годишнината е повод за нелека равносметка за последиците. В свое проучване "Вашингтон пост" отбелязва днес, че в сегашния период на кризи 60 процента от американците мислят, че страната върви по грешен път.

Президентът Джо Байдън отправи призив за обединение на нацията.

На днешния ден във всяка от годините след 2001 г. американците са единни в скръбта за близо 3000 жертви на атентатите и спомените за героизма на мнозина в онези критични моменти.

На мемориала на Кота нула в Ню Йорк, където се издигаха ударените от самолети кули близнаци на Световния търговски център, днес отново четоха имената на загиналите и говориха техни близки. На церемонията присъстваха президентът Джо Байдън и неговите предшественици Бил Клинтън и Барак Обама.

По традиция в 8.46 ч. местно време отбелязаха с минута мълчание мига, в който първият отвлечен от терористи самолет се вряза в Северната кула.

"Паметта ми се връща към онзи ужасен ден, когато сякаш зъл призрак се спусна над света. Но и много хора действаха извън обичайното", коментира Майк Лоу, баща на загинала при атентатите.

Множеството застина в мълчание и в моментите на другите атаки, както и на рухването на двете кули. В навечерието на годишнината президентът Байдън отправи послание към нацията.

СНИМКИ: БГНЕС

"Станахме свидетели на тъмните сили на човешката природа. Страх и гняв, неприязън и насилие срещу американските мюсюлмани - истински и верни последователи на мирна религия. Националното единство се огъна. Научихме, че единството никога не трябва да се пречупва. Единството ни прави такива каквито сме - Америка в най-добрата ѝ същност. За мен това е основният урок от 11 септември", заяви президентът на САЩ.

Байдън присъства и на церемонията в Арлингтън, Вирджиния, където третият самолет удари сградата на Пентагона. Много емоции имаше и в Шанксвил, Пенсилвания, където се разби четвъртият отвлечен самолет. Бившият президент Джордж Буш припомни как смели хора на борда попречиха на терористите да достигнат целта си.

"В онези фатални часове научихме и друг уроци. Видяхме, че американците са уязвими, но не и крехки; че в сърцевината си те притежават сила и преживяват и най-лошото, което може да поднесе животът", заяви Джордж Буш.

Възпоменанията за 11 септември пазят жива колективната памет на Америка. Една четвърт от населението на Америка е родено след 2001 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
И този уикенд протест срещу ковид мерките във Франция
И този уикенд протест срещу ковид мерките във Франция
"Демократична България": Избори 2 в 1 ще спестят пари и време
"Демократична България": Избори 2 в 1 ще спестят пари и време