НОВИНИ

23 талантливи деца се присъединиха към "Отличниците на България"

Цанка Николова
от Цанка Николова
22:31, 31.10.2023
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

В навечерието на първи ноември 23 талантливи деца се присъединиха към отбора "Отличниците на България". Инициативата на "24 часа" представя пред обществото най-младите и способни умове у нас. Какво означава да си отличник в България и какво трябва да се промени в образователната система у нас?

През 2016 г. Иво Кирков беше на 2 години. И още тогава можеше да чете и да брои до 100. През 2023 година Иво става член на Менса. И така към март тази година е най-малкият член на международна организация на хората с висок коефициент на интелигентност в България. Попада и сред единия процент най-интелигентни хора в света.

БНТ: За теб какво означава членството в Менса?

Иво Кирков: Че съм от по-интелигентните така.

БНТ: И какъв мечтаеш да станеш?

Иво Кирков: Учен съм мечтал.

9-годишно момче от Видин е с максимален резултат на тест за интелигентност на Менса

Едва 10-годишен Сава решава тест, предвиден за по-големи деца от него (10-14 г.) и се нарежда сред най-умните хора на планетата. Има повече от 50 златни медала по математика. Той е и звезда на трети клас на турнир за бързо и вярно смятане.

"Отиваш, сядаш, решаваш някакви задачи - ако си ги решил всички вярно, получаваш медал - то не е много сложно!", каза Сава Троански.

И като отличници отправиха предложения на просветния министър.

"Ако се намери дете, което е дори мъничко такова, дори малко надарено, то да се развива и да стане много надарено. Би било много добре да се случи".

"Да си отличник, това означава не само да имаш шестици, но да имаш развити умения и то умения, които могат на практика да ти послужат, уменията на 21 век. Да бъдеш последователен и да преследваш своите мечти и да имаш високи постижения, това е всъщност пътят, по който трябва да върви промяната в нашата образователна система", каза Галин Цоков, министър на образованието и науката.

А сред днешните отличници просветният министър видя следващите инфлуенсъри - хората, на които всички искат да подражават.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Николов спечели местните избори в Бургас
Димитър Николов спечели местните избори в Бургас
Десетки жертви при израелски въздушен удар срещу бежански лагер в Газа
Десетки жертви при израелски въздушен удар срещу бежански лагер в Газа