НОВИНИ

Десетки жертви при израелски въздушен удар срещу бежански лагер в Газа

Някои от жителите са отказали да следват израелската заповед за евакуация на юг

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
22:10, 31.10.2023
Чете се за: 03:32 мин.
По света
Снимка: БТА
Слушай новината

Поне 50 са жертвите при израелски въздушен удар срещу бежанския лагер Джабалия, в северната част на ивицата Газа. Хамас се закани да превърне анклава в гробище за израелските военни, а ООН предупреди, че бойното поле се е превърнало в гробище за деца. По-рано днес Хамас съобщи, че ще освободи някои от чуждестранните заложници, пленени на 7 октомври.

Джабалия е най-големият от общо 8 бежански лагера в Ивицата Газа. Преди войната там живеят около 116 хиляди души на площ от 1,4 квадратни километра. Не е ясно колко хора са останали, някои от жителите са отказали да последват израелските инструкции за евакуация на юг. При удара срещу Джабалия е ликвидиран висш командир на Хамас, рухнала e подземната инфраструктура на палестинската групировка, съобщи израелската армия. Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш изрази дълбоко безпокойство от ескалацията на конфликта и от рисковете той да излезе извън рамките на Газа.

"Международното хуманитарно право не е меню "а ла карт" и не може да се прилага избирателно. Всички страни трябва да го спазват, включително принципите за разграничение, пропорционалност и предпазливост. При толкова много вече загубени израелски и палестински животи, ескалацията само увеличава огромните страдания на цивилните", каза Стефан Дуджарич- говорител на ООН.

През изминалата нощ Израел е поразил 300 цели в Газа, като въздушните удари и сухопътната офанзива продължават. Израелската армия съобщи, че нейните части в ивицата са били атакувани с противотанкови ракети и картечен огън. Загинали са двама израелски военни. Въоръженото крило на Хамас се закани да нанесе поражение на премиера Нетаняху, което да сложи край на неговата политическа кариера. Хамас заяви, че няма нужда да продължава да държи чуждестранни заложници в Газа.

"Някои страни поискаха чрез посредници освобождаването на чужденци, задържани в Газа. Получихме искането на тези страни. Информирахме посредниците, че ще освободим известен брой чужденци през следващите дни", каза Абу Обейда - говорител на Бригадите Едезин Ал-Касам.

По данни на Израел в плен в Ивицата Газа са около 240 заложници, включително израелци, хора с двойно гражданство и чужденци. Две френски деца са загинали в Газа, обяви официален Париж и повтори призива си за хуманитарно примирие. Кралят на Йордания е призовал американския президент Джо Байдън да работи за незабавно хуманитарно прекратяване на огъня и усилия в посока на политическо решение, основано на създаване на две държави.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
23 талантливи деца се присъединиха към "Отличниците на България"
23 талантливи деца се присъединиха към "Отличниците на България"
Юго Умбер - последният френски мохикан на Мастърса в Париж
Юго Умбер - последният френски мохикан на Мастърса в Париж