НОВИНИ

Афганистан - 4 дни преди изтеглянето на САЩ

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:04, 28.08.2021
Чете се за: 02:10 мин.
По света
Слушай новината

Предполагаемият поръчител на атаката на летището в Кабул е бил убит при американска военна операция. Така американският президент изпълни обещанието си да отмъсти за атентата, при който загинаха около 200 души.

САЩ ликвидираха един от организаторите на атентата в Кабул

При изключителни мерки за сигурност продължава евакуацията от летището в Кабул. Заради опасността от терористични нападения обаче, много държави обявиха, че спират да транспортират цивилни.

С атака с безпилотни самолети Съединените щати отвърнаха на удара. Ликвидиран е лидер на крилото Хорасан на "Ислямска държава". Предполага се, че той е поръчал кървавото нападение в Кабул.

Стрелба и днес отекваше край летището на афганистанската столица. Опасността от терористични нападения в района остава голяма.

За италианските военни това са последните афганистански бежанци, които евакуират. Франция също спира да транспортира цивилни. И британските военни извършиха последната евакуация.

"Получих над 100 обаждания от афганистанци, които познавам от години. Някои от тях са ми приятели и те няма да успеят да напуснат. Не минава и ден, в който да не се просълзявам заради това", заяви ген. Ник Картър, главнокомандващ военните сили на Великобритания.

От 14 август 109 000 афганистанци са напуснали Афганистан. Тези, които остават, все повече затъват в неясната финансова и политическа реалност в страната. Стотици протестираха пред Централната банка на Афганистан.

От почти две седмици банките не работят. Банкоматите отдавна са изпразнени. Заплатите не се изплащат. Цените, обаче, не спират да растат.

Затворени остават и държавните учреждения. Не е ясно кога училищата и университетите ще отворят.

ВСИЧКО ЗА СИТУАЦИЯТА В АФГАНИСТАН ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Политически реакции: Нови предсрочни парламентарни избори?
Политически реакции: Нови предсрочни парламентарни избори?
В червената COVID зона: Фестивали и препълнени заведения
В червената COVID зона: Фестивали и препълнени заведения