НОВИНИ

СЗО: Афганистан има медицински консумативи само за няколко дни

сзо афганистан медицински консумативи няколко дни
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:03, 28.08.2021
Чете се за: 01:45 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Световната здравна организация наблюдава 2200 здравни заведения в 34-те провинции на Афганистан, които разполагат със запаси от консумативи само за няколко дни. Летището в столицата Кабул не е безопасно за доставката им след терористичните атаки там, заяви служител на организацията.

На пресконференция на ООН д-р Рик Бренан - регионален директор на СЗО за Източното Средиземноморие, заяви, че може да се наложи медицинските доставки да започнат да пристигат през международното летище Мазар-и-Шариф в Северен Афганистан.

На същата пресконференция говорителят на Службата на ООН по правата на човека Рупърт Колвил осъди терористичната атака около летището, при които загинаха най-малко 110 души, съобщи Анадолската агенция.

"Терористичната атака на летището в Кабул вчера беше ужасяваща ", каза Колвил, описвайки го като "атака, специално планирана да причини кръвопролитие“.

"Беше точно изчислено да убие и осакати колкото се може повече хора: цивилни - деца, жени, бащи, майки, както и талибани и чужди сили, защитаващи летището."

Бренън обясни, че на летището в Кабул има множество ограничения за сигурността и логистиката.

"Очакваме, че ще можем да осъществим повече доставки през следващите дни с подкрепата на пакистанското правителство", каза той, обяснявайки, че летището в Кабул на този етап "не е вариант за превозване на хуманитарни доставки".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На Аполония ще има ваксинационен кабинет
На Аполония ще има ваксинационен кабинет
България ще научи съперниците си за Световното по баскетбол във вторник
България ще научи съперниците си за Световното по баскетбол във вторник