НОВИНИ

Агресия срещу лекари: Антиваксъри принудиха мобилен екип да прекъсне работа

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 20.09.2021
Чете се за: 03:40 мин.
Още
Слушай новината

Антиваксъри преустановиха работата на изнесения ваксинационен пункт на входа на Морската градина във Варна. Пред медиците те са заявили, че са представители на организация, наречена "Комитет за спасение". Здравното министерство осъди действията им и поиска прокуратурата да ги разследва.

През почивните дни на входа на Морската градина има изнесен имунизационен пункт. Антиваксърите са попречили на работата на медицинския екип. Извикана е полиция и в крайна сметка пунктът е бил затворен.

Представители на така наречения Комитет за спасение са заявили, че доставчикът на ваксините, Министерството на здравеопазването няма законно разрешително за прилагане на препаратите в България.

Те са подали и жалба в полицията за извършено закононарушение. Медицинският екип, който е извършвал ваксинацията, отказа коментар. Те са били обиждани и не са могли да продължат работата си.

Антиваксърите поискали от медицинския екип в изнесения имунизационен пункт номера на разрешителното за партидата на използваните ваксини. След като не получили такъв документ, започнали словесните атаки.

"Просто се е намесила и полиция там, за да овладее това агресивно, словесно поведение към тях. Самият екип не е бил вече в състояние след нападките, които е получил, да извършва имунизация", заяви Цеца Николова, главен секретар на РЗИ Варна.

От РЗИ Варна заявиха, че използваните ваксини имат разрешение за употреба. То е издадено от Европейската агенция по лекарствата и важи за всички страни от Европейски съюз. Законен е и изнесеният имунизационен пункт.

Антиваксъри нападнаха медицински екип във Варна, здравният министър с остра реакция

"Имаме разрешение, надлежно взето от общината. Транспортното средство, което беше там, е регистриран лекарски кабинет, който е собственост на Министерството на здравеопазването. Ваксината, разбира се, е разрешена за употреба", допълни д-р Дочка Михайлова, директор на РЗИ Варна.

В официална позиция на Министерството на здравеопазването се казва, че осъжда категорично незаконните действията на антиваксърите. Министър Стойчо Кацаров настоява прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните да бъдат изправени пред съда.

"Независимо от това кой какви мисли, какви намерения има, всеки в тази държава има право да избира да бъде или да не бъде ваксиниран. В случая много вероятно е така, по предварителни данни, тези хора да са били с различни разбирания от статуквото, тоест не са одобрявали ваксинационния процес", каза още Тома Томов, заместник-министър на здравеопазването.

Изнесеният пункт за ваксинация на входа на Морската градина ще продължи да работи през почивните дни. От здравната инспекция във Варна заявиха, че ще търсят съдействие от полицията.

Районната прокуратура във Варна се самосезира по случая и започва проверка. Издирват се свидетели и очевидци на скандала, станал в центъра на Варна.

Репортери: Петър Дойкински и Ива Георгиева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мая Манолова: Споразумение за съвместни действия в 47-ия парламент би дало надежда на хората
Мая Манолова: Споразумение за съвместни действия в 47-ия парламент би дало надежда на хората
Присъствено обучение в повечето университети на България
Присъствено обучение в повечето университети на България