НОВИНИ

Албания отбелязва Ден на знамето

албания отбелязва ден знамето
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
14:39, 28.11.2020
Чете се за: 00:50 мин.
Балкани

Албания днес отбелязва Деня на независимостта, обявен преди 108 години в крайбрежния град Вльора, а днес е известен още като Ден на знамето.

Тази дата бележи два специални момента в историята на Албания. На 28 ноември 1443 г. националният герой Георги Кастриоти Скендербег освобождава Круя от османска окупация и развява националното знаме на крепостта, която е негово убежище.

На 28 ноември 1912 г. Исмаил Кемали, първият албански премиер, развя знамето във Вльора, обявявайки Албания за суверенна и независима държава.

За Деня на независимостта и албанския флаг поздравление отправи и държавният глава Илир Мета.

"108 години са достатъчни, за да потвърдят зрелостта и сериозността на една съвременна държава, да се изпълни без отлагане народният стремеж и мисия, започнати на 28 ноември 1912 г. от Исмаил Бей Вльора, а това е Албания като цяла Европа. Нека Бог да благослови националното знаме и албанците, където и да са те", се казва в поздравителното послание на държавния глава.

На 108-ата годишнина от независимостта на Албания премиерът Еди Рама отправи също своите поздравления, цитирайки изявление на Исмаил Кемали: "Нашето знаме, в нашата свободна родина. Да живее знамето! Да живее Албания".

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео също поздрави Албания, като наред с другото заяви, че "САЩ стоят до Албания като непоколебим съюзник".

Поздравления бяха отправени и от посланика на САЩ в Тирана Юри Ким, посланика на ЕС Луиджи Сореца, както и други чуждестранни дипломати и лидери на политически партии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ева Майдел: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда през 2019 г.
Ева Майдел: 80% от младежите у нас се реализират успешно на пазара на труда през 2019 г.
Погребалният работник, който позира за снимка с тялото на Марадона, е уволнен
Погребалният работник, който позира за снимка с тялото на Марадона, е уволнен