НОВИНИ

Александър Йорданов: Да, говори се за споразумение с РСМ и гарант френският президент Макрон

bnt avatar logo
от БНТ
18:15, 11.06.2022
Чете се за: 03:00 мин.
По света
Слушай новината

Аз съм пряк участник в дебатите, споровете, опитите за обяснение в ЕП за ветото над Северна Македония. Картината е наистина сложна. Това обясни в студиото на "Говори сега" бившият посланик на България в Северна Македония и евродепутат от СДС – Александър Йорданов.

Вярно е, че отказват да разберат проблема, призна Йорданов.

Главният проблем с РСМ е, че македонската страна иска да смени идентичността на починали хора. Между тях има ярки личности - книжовници, просветители, духовни лица, революционери. Всички те са се определяли като българи, обясни Йорданов.

Според него обаче, в Брюксел не могат да разберат това.

След 1944 г. с цената на репресия, геноцид, огромен натиск, хиляди избити хора, е направен опит да бъде сменена етническата идентичност на тези хора. И това е направено до голяма степен. Само че, в ЕС за съжаление, спекулират с понятието самоопределение, заяви Йорданов.

Български историци разясниха позицията ни за РСМ на Кръгла маса в Европарламента

Безспорно, има идея за подписване на споразумение между България и Северна Македония, и гарант да бъде френският президент Макрон. Сега виждам, че тази идея се движи и от канцлера Шолц, обясни Йорданов.

Проблемът обаче е, че самият договор между България и РСМ е споразумение. Ние сме определили основните понятия - казали сме, че имаме обща история и създаваме комисия, която да се разбере кои личности и защо ще честваме заедно, да се променят учебниците в РСМ. Аз не виждам тези неща да се случват. Няма логика.

Договорите трябва да се изпълняват, а не да се избягва към други споразумения, категоричен е Йорданов.

Френският президент не може да е гарант за нищо, допълни той, като даде пример с Минските споразумения и започването на войната. Той е просто един политик като всички останали. В ЕС страните са равни, Франция не е по-голяма, категоричен е Йорданов.

Да, говори се, но никой не е видял текст на такова споразумение, допълни той.

Премиерът Петков е по-добре да си стяга оставката и да стои по-дистанцирано от външната политика, макар че има конституционното право на отговорност. Доста негови външнополитически инициативи обаче бяха като замахване във въздуха, смята Йорданов.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Енергийният министър ще подаде оставка в понеделник
Енергийният министър ще подаде оставка в понеделник
Български историци разясниха позицията ни за РСМ на Кръгла маса в Европарламента
Български историци разясниха позицията ни за РСМ на Кръгла маса в Европарламента