НОВИНИ

Атанас Славов: Залогът не е правителството, а бъдещето на страната

bnt avatar logo
от БНТ
21:17, 23.06.2023
Чете се за: 03:57 мин.
У нас
Слушай новината

"Следващите дни ще стане ясно ще има ли реформаторско управление на България или рискуваме да се върнем към безвремието отпреди месеци". Това коментира в "Панорама" правосъдният министър Атанас Славов.

След породилото се напрежение между управляващите днес Славов се надява ГЕРБ да разговарят с ПП-ДБ, защото залогът не е само правителството, а бъдещето на страната.

ПП-ДБ искат ГЕРБ-СДС да подпишат Механизъм за гарантиране на реформаторската програма на кабинета

"След решенията, посочени в декларацията за управление от ПП-ДБ, има няколко много важни точки. Ясен ангажимент за конституционна и съдебна реформа, ясен ангажимент към законодателната програма, приета и утвърдена в началото на управлението. На трето място - назначения, които са прозрачни и интегритет в основните контролни и регулаторни органи".

По думите му политическата криза е започнала с бламирането на антикорупционния закон и приемането на предложението на ГЕРБ на разделянето на КПКОНПИ. Според Славов това е ясен знак, че има конюнктурно мнозинство по определени теми, които са в основата на споразумението за управление.

Относно избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор Славов заяви, че е чул аргументирани искания и от двете страни във ВСС. Следващата седмица ще подаде жалба във ВАС, който може окончателно да реши този спор.

"В началото на май, точно след инцидента с взрива, ПП-ДБ първа постави въпроса за отговорността на г-н Сарафов и поиска неговата оставка. Има много въпроси, на които трябва да бъдат дадени убедителни отговори".

ВСС не реши правомерен ли е изборът на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор

Според Атанас Славов свалянето на Иван Гешев е резултат на усилията и протестите на българското общество. Припомни и процедурите, открити от бившите ресорни министри Надежда Йорданова и Янаки Стоилов.

Министърът заяви, че на следващото заседание на ВСС ще постави въпросите, свързани с натиска в съдебната система, както и казуса "Осемте джуджета", по който Борислав Сарафов ще трябва да даде убедителни отговори.

"Осемте джуджета" - задкулисието в правосъдието или просто една приятелска компания се събира на вечеринки

Славов е категоричен, че в ПП-ДБ има съгласие за конституционни реформи.

"Преди две години внесохме развит проект с ясна концепция. Става дума да се гарантира самоуправление и независимост на съдиите в един отделен ВСС, където те имат мнозинство и да се гарантира отчетност на прокуратурата в един самостоятелен прокурорски съвет, в който обществената, парламентарната, гражданската квота, ако щете за има мнозинство - това, което не стана през 2015 година".

Кой предлага и как се приемат промени в Конституцията?

Надява се проектът за конституционна реформа да бъде внесен в НС до седмици и да приключи в рамките на няколко месеца. Смята за безсмислено ВСС да се сменя сега, след като след три месеца ще има съвсем различна концепция.

Вижте разговора във видеото

Гледайте повече от "Панорама"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Рилски спортист грабна титлата в баскетбола при момичетата до 13 години
Рилски спортист грабна титлата в баскетбола при момичетата до 13 години
Българският отбор загуби още на старта в смесената надпревара по стрелба с лък на Европейските игри
Българският отбор загуби още на старта в смесената надпревара по стрелба с лък на Европейските игри