НОВИНИ

Атентат в Афганистан: Бомба избухна до джамия в Кабул

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
19:50, 03.10.2021
Чете се за: 01:35 мин.
По света
Слушай новината

В ранния следобед мощна експлозия отеква в района на джамията Идга - една от най-големите в Кабул. В този момент там се провежда траурна церемония в памет на майката на говорителя на талибаните - Забихула Муджахид. Новината за нападението съобщи самият той в туитър.

"Бомба избухна по време на събиране близо до входа на джамията Идга в Кабул. Има множество загинали и ранени цивилни", написа Муджахид.

Предполага се, че експлозивът е бил заложен така, че да засегне максимално много хора. Малко след нападението талибаните уточниха, че жертвите са само цивилни граждани, но информацията за броя им е противоречива. От местна болница съобщават, че при тях са настанени четирима души.

За часове районът около джамията беше отцепен, появиха се твърдения и за престрелки, но не бяха потвърдени. От талибанското вътрешно министерство съобщават, че са задържани трима души във връзка с нападението.

Засега никой не е поел отговорност за атентата, но се предполага, че зад него стои местен клон на "Ислямска държава". Джихадистката групировка враждува с талибаните и след като през август поеха властта в Кабул, последваха и няколко нападения. Най-голямото от тях - на международното летище.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонт затваря Прохода на Републиката: Пренасочват движението
Ремонт затваря Прохода на Републиката: Пренасочват движението
Христо Иванов ще предложи ДБ да застане зад Лозан Панов
Христо Иванов ще предложи ДБ да застане зад Лозан Панов