НОВИНИ

Байдън: Военната мисия на САЩ в Афганистан приключва на 31 август

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
22:25, 08.07.2021
Чете се за: 02:02 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Президентът на Съединените щати Джо Байдън обяви, че американската военна мисия в Афганистан ще приключи на 31 август. Изказването му е на фона на продължаващо настъпление на талибаните срещу силите на афганистанското правителство.

Последното съобщение е за превземането на важен окръг в Западен Афганистан, където се намира ключов граничен пункт на границата с Иран.

Последните американски войници ще се изтеглят от Афганистан в края на месец август. В контекста на нарастващи опасения от избухването на гражданска война в страната, Джо Байдън заяви, че не е неизбежно талибаните да установят контрол върху Афганистан.

"Не отидохме в Афганистан, за да създаваме нация. Това е право и отговорност единствено на афганистанския народ да решава бъдещето си и как да управлява страната си", каза президентът на САЩ Джо Байдън.

Байдън съобщи, че още преди 31 август смята да изведе от страната хиляди афганистанци, работили като преводачи, шофьори или подизпълнители на американците. Става дума за около 18 хиляди души, като решаването на този въпрос може да отнеме години. Президентът на САЩ обеща американската подкрепа за афганистанския народ, въпреки прекратяването на мисията, но посочи:

"Няма да изпратя още едно поколение американци да воюват в Афганистан", каза Байдън.

Така се слага край на най-дългата война на Америка, обяви Джо Байдън. Оценката на неговата администрация е, че целите в Афганистан са постигнати- Ал Кайда и заплахата за нови атаки срещу САЩ са неутрализирани. Вашингтон предвижда да поддържа около 650 войници в столицата Кабул, които ще отговарят за сигурността на американското посолство.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Скок на новозаразените с COVID-19 млади хора в Испания
Скок на новозаразените с COVID-19 млади хора в Испания
Откриха първия барелеф на грузинския княз Алексей Церетели у нас
Откриха първия барелеф на грузинския княз Алексей Церетели у нас