Последно пробно гласуване с машина утре

от БНТ
21:20, 08.07.2021
Чете се за: 01:50 мин.
У нас
Слушай новината

Утре на входа на Централната избирателна комисия между 10.00 и 12.00 ч. ще има демонстрационно гласуване с машина.

Плюсовете на машинното гласуване са, че става много бързо, удобно и лесно, и най-важното - няма недействителни гласове, каза в ефира на БНТ зам.-председателят на ЦИК Росица Матева.

На миналите избори по думите ѝ е имало 86 000 недействителни гласа, а последната влязла коалиция е влязла с около 115 000 - 120 000 гласа, което означава, че повече от необходимите гласове, за да се мине прага и да се влезе в парламента, са били недействителни.

8 лесни стъпки - как се гласува с машина (СНИМКИ+ВИДЕО)

С машинното гласуване ще бъде по-трудно да се контролира вотът, да има манипулации. Освен това ще бъде много по-бързо и по-лесно отчитането на резултатите и това се видя на частичните местни избори в Благоевград.

"Предадохме кандидатските листи на "Сиела Норма", изискахме информация как са заредени в машините, не я получихме във вида, в който искахме. Изпратихме ново писмо", обясни Матева.

Тя изрази надежда утре рано сутринта да получат информацията. За всеки, който се притеснява, в изборния ден ще има ръкавици, а картите и екранът на машините може да се дезинфекцират с до 75% етилов спирт. По-хубаво е избирателят да се дезинфекцира, след като гласува, посъветва Матева.

Гласуването отнема по-малко от минута. В ефира на БНТ отново беше показано как се гласува с машина.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Бьорн Кайперс ще ръководи най-важния мач на Евро 2020
Бьорн Кайперс ще ръководи най-важния мач на Евро 2020
Плишкова срещу Барти за титлата на Уимбълдън
Плишкова срещу Барти за титлата на Уимбълдън