Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Българи от цяла Украйна търсят начин да напуснат страната

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
19:23, 28.02.2022 (обновена)
Чете се за: 05:47 мин.
По света
Слушай новината

Българи от цяла Украйна продължават да търсят начин да напуснат страната. Автобуси, организирани от българското посолство в Украйна, се чакат не само в големите градове като Киев и Одеса, но и в по-малки като Виница. След ударите по Харков и там има блокирани наши сънародници.

Ударите в Харков започват, докато професор Михаил Станчев чака на опашка. Пред магазин, от който вече нищо не можеш да купиш.

"Хем стояхме, замръзнахме и нищо не купихме, защото магазините са празни. Към 10 минути стреляха, стреляха и то се усещаше, че много интензивно стрелят в определено място", разказва проф. Михаил Станчев от Харков.

-БНТ: Мислите ли за евакуация?

"Ако имахме такава възможност, щяхме, но ние сме блокирани. Тук имаме бомбоубежище, но с жена ми решихме, ако ни пази Господ, той ще ни пази вкъщи", допълва проф. Станчев.

За Виктория Асенова, чиито съпруг е българин обаче, пътят е само един - към България. Виктория заедно с дъщеря си вече втори ден се опитва да се измъкне от югозападния град Виница. Когато успее да напусне бомбоубежището.

"Навсякъде има стрелби, ракети, въздушна тревога. Цяла нощ стояхме на гарата и чакахме влак да тръгнем за Одеса, но той не дойде, защото идва от Киев и не можа да стигне. Аз нямам кола, с дете на 10 години съм, а в нашия град никой не иска да пътува. Ако искаш да те закарат до граница, преди струваше 40 долара, сега 850", споделя Виктория Асенова от Виница.

Виктория продължава да чака автобус, организиран от българското посолство в Украйна, да мине през Виница.

Два кораба с български екипажи са блокирани в Украйна

И докато повечето хора се чудят как да избягат от войната, за други такава опция няма. Елла е 80-годишна, трудноподвижна, а от четири месеца и вдовица. Живее сама в Киев, близките ѝ няма как да стигнат до нея. А тя не може да стигне дори до бомбоубежището.

"Разбира се, как да не е страшно. По такъв начин да умреш. И такива загуби. Всеки ден звъним един на друг, питаме как си що си. Нали имам тук роднини, засега всички са живи, но не се знае, то всеки час има промени. Преди войната ми донесоха разни неща, освен хляб. Ама аз се научих сама да го правя", разказва Елла Димова от Киев.

От Киев вече пътуват четири автобуса към България, както и всички автомобили на посолството ни там, съобщиха от външно министерство.

"Общо 200 човека има в автобусите и автомобилите. между тях български, украински, американски граждани, на Северна Македония и на Грузия, както и целият състав на дипломатическата ни мисия", заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска.

От Одеса също са потеглили два автобуса и всичките ни дипломатически автомобили там. Временно консулството в Одеса и посолството ни в Киев са затворени.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евролигата изхвърли руските отбори
Евролигата изхвърли руските отбори
Атанас Зафиров: БСП няма да бъде причина за бламирането на правителството
Атанас Зафиров: БСП няма да бъде причина за бламирането на правителството