НОВИНИ

Два кораба с български екипажи са блокирани в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 28.02.2022
Чете се за: 03:22 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Товарните кораби „Рожен“ и „Царевна” са блокирани на украински пристанища. „Рожен”, който плава със 17 наши сънародници на борда, се намира в украинското пристанище „Черноморск”. Плавателният съд плава под малтийски флаг и е собственост на Български морски флот.

Двама моряци от кораба „Рожен” са заявили, че искат да го напуснат и да се приберат у дома. От Параходство „Български морски флот” заявиха, че правят всичко възможно да бъде осигурен коридор, за може корабът да напусне пристанището в Черноморск.

Евакуират дипломатическите ни мисии от Киев и Одеса, както и автобуси с граждани

Корабът „Рожен” акостира в пристанището на 22 февруари, два дни преди да започне войната. Морякът, с когото разговаряхме по телефона, разказа, че денонощно чува гърмежи, а в акваторията на пристанището има потопен стар кораб, който пречи да излязат в открито море. В района има и поставени мини. Морякът се надява на помощ, за да стигне до Одеса и оттам до България.

Изпълнителният директор на „Параходство Български морски флот“ к.д.п. Александър Калчев заяви, че в района на пристанището е спокойно и няма риск за екипажа. Моряците са добре и разполагат с достатъчно провизии и гориво. Корабът плава под малтийски флаг и на борда му е по-безопасно от евентуална евакуация по суша.

„Минна опасност няма. Беше пуснато навигационно съобщение, че даден район е миниран, но това е съвсем нормално в подобни обстоятелства, знае се къде са въпросните мини. Летищата в района са реално неизползваеми, движение по пътища с автомобили представлява реален риск за тези моряци”, каза изпълнителният директор на „Параходство Български морски флот“.

Само двама от моряците са поискали да бъдат евакуирани от кораба. В момента пристанище „Черноморск” е затворено, а това означава, че е невъзможно плавателният съд да го напусне.

От нашите пратеници: Стадион в румънския град Сирет е превърнат в лагер за бежанци от Украйна

„Не е ясно в момента кой контролира териториалното море на Украйна. Чухме за един, два случая на кораби в региона, които бяха простреляни, поради която причина ние сме длъжни да спазваме абсолютно стриктно дадените препоръки от украинските власти в момента, а те са да не се мърда по никакъв начин”, допълни Калчев.

От БМФ допълват, че са поискали флаговата администрация на Малта да осигури коридор, за да може корабът „Рожен” да бъде изведен от пристанището безопасно. А министърът на външните работи Теодора Генчовска заяви, че се работи за извеждането на двамата моряци от кораба „Рожен” и евакуацията им по суша.

По темата работиха Петя Иванова и Силвия Русенова

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ямбол прегази Черноморец в отложен двубой от 13-ия кръг на НБЛ
Ямбол прегази Черноморец в отложен двубой от 13-ия кръг на НБЛ
Координационен център в помощ на бежанците от Украйна създадоха в Банско
Координационен център в помощ на бежанците от Украйна създадоха в Банско