НОВИНИ

Българи са блокирани на чешко-германската граница

Карина Караньотова
от Карина Караньотова
22:43, 12.03.2021 (обновена)
12198
Чете се за: 01:52 мин.
По света
Слушай новината

Сигнал до БНТ. Строгите правила за пътуване в Европа блокираха наши сънародници на чешко-германската граница.

След като автобус с 10 пътници, пътуващи от София за Хамбург, е спрян за проверка, 8 души са свалени в Чехия. Те били принудени часове наред да чакат на изоставена ЖП гара, за да бъдат закарани до посолството на България в Прага.

По информация на външното ни министерство българите не са допуснати да преминат границата, защото нямат посочен постоянен адрес в Германия.

"Ето ни и нас, изоставени в най-близкия град до германската граница в Чехия, затворена държава, няма работещ хотел, магазините затварят в 22.00 ч, в бензиностанциите не могат да влизат повече от 3-ма човека", казва във видео един от пътниците.

От фирмата превозвач обясниха, че пътниците е трябвало да попълнят онлайн декларация, че имат постоянен адрес в Германия, като част от противоепидемичните мерки на страната.

Според пътниците обаче част от хората са попълнили онлайн декларацията и въпреки това не са ги пуснали. След 5 часа на студа, сънародниците ни вече пътуват за посолството в Прага. От МВнР съобщиха за БНТ, че са оказали пълно съдействие на пътниците. Ще им бъдат осигурени подслон и храна, докато същият автобус, с който са дошли, не вземе пътниците на връщане от Германия.

Заради ограничителните мерки заради COVID-19 за влизане в Германия от Чехия са валидни строги правила за допускане на чужди граждани и при един нередовен пътник, превозното средство се връща обратно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Затоплянето продължава
Затоплянето продължава
Задържаха за 72 часа бащата и сина, откраднали пътни знаци в Разград
Задържаха за 72 часа бащата и сина, откраднали пътни знаци в Разград