НОВИНИ

Българи в Украйна вече се готвят за евакуация

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
18:42, 24.02.2022
Чете се за: 04:30 мин.
У нас
Слушай новината

Паниката сред българите в Украйна расте. В Киев жена с български произход сигнализира БНТ, че от посолството все още не са предприели никакви действия за евакуирането на семейството ѝ. Макар в югозападна Украйна засега ситуацията да е спокойна, сънародниците ни там също обмислят евакуация.

Мария Димова живее в Киев с децата и съпруга си. Тя е с български произход и статут на постоянно пребиваващ чужденец в България. Началото на руската военна операция в Украйна я сварва в Киев, където в момента Мария се крие, защото я е страх:

"Моят произход е - на баща ми, у нас дядото е българин. Ние живеехме на територията на България. Аз позвъних и попитах за евакуация, и те ми казаха - не, те евакуират само граждани на България. Тук имам и приятелка, която има местожителство, женена е за българин, нея също не смятат да я евакуират. Българското посолство ни отказа", казва Мария.

Тя толкова се страхува, че я е страх да покаже лицето си. Затова и спешно иска да се евакуира:

"Дори сега още сме готови да се евакуираме. Само ни евакуирайте. Имаме малки деца. Имам къде... Мога да работя, имам къде да живея. Аз въобще не разбирам защо не мога да се евакуирам и моите близки, които имат произход", споделя тя.

И докато някои се чудят как да напуснат Украйна, други се връщат там. Адвокат Георги Георгиев е женен за украинка , а в момента двете им деца - на 13 и 15 година са в Украйна и той заминава за там, за да ги прибере:

"Те се намират в Черновце, това слава Богу се намира в Западна Украйна, близо до румънската граница. Има смущения във връзките, мобилните връзки не са толкова редовни, интернетът прекъсва, но имаме в апартамента конвенционален телефон. Когато стана инвазията в Донецка и Луганска област, знаехме от първата минута - съпругата ми има роднини в Луганск. Следим доколкото можем. Други наши приятели от Днепропетровск ние им казахме, че войната е почнала и докато им обяснявахме при тях избухна ракета. Искаха да напуснат, но президентът обяви военно положение и те общо взето си стоят на място", казва Георгиев.

В село Камчик, Югозападна Украйна, през деня беше спокойно, но хората с български произход в района вече се готвят за евакуация.

"Цялата Украйна вървят страшни неща - оръжие, загиват хора, това е най-страшното. Аз съм загрижен за моето дете, за моето семейство, това е важното за мен. Затова за мен е вариант евакуацията, но засега нещата при нас са спокойни", казва Иван Стоянов.

В Измаил също бойни действия засега няма, но хората са притеснени:

Светлана Радолова казва: "При нас в Бесарабия засега е спокойно и надявам се така ще остане, това само витае във въздуха. Но имам приятели, познати, синът ми е студент в България, така че пътят е към България".

От българското външно министерство съобщиха, че в момента осигуряват транспорт за евакуация, а желаещите да се евакуират се записват в списъци в посолството. Когато има осигурен транспорт, ще бъдат евакуирани първо хората с българско гражданство, а след това всички останали.

МВнР: Над 300 български граждани в Украйна са потърсили помощ за евакуация

Вижте емоционалния разказ на българин, който се завърна тази вечер от Украйна и беше гост в предаването "Още от деня":

Следете всичко за ситуацията в Украйна от нашите специални пратеници в най-горещата точка на конфликта ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гюров, ПП: Декларацията на НС дава ясен мандат на премиера при срещата на Европейския съвет тази вечер
Гюров, ПП: Декларацията на НС дава ясен мандат на премиера при срещата на Европейския съвет тази вечер
Даниел Асенов и Ясен Радев са на полуфинал за Купа "Странджа"
Даниел Асенов и Ясен Радев са на полуфинал за Купа "Странджа"