НОВИНИ

Леонид Гозман, руски опозиционер: Напрежението между САЩ и Русия може да завърши с ядрена война

bnt avatar logo
от БНТ
17:34, 24.02.2022
Чете се за: 08:50 мин.
По света
Слушай новината

"Путин се стреми да бъде признат за властелин на половината планета, за велик, за несравним". Това заяви в специално интервю за "Светът и ние" Леонид Гозман, руски опозиционер и общественик.

Господин Гозман, нека започнем с въпроса, как гледате на това ново изостряне на отношенията между САЩ и Русия?

"Гледам с тревога, като всички нормални хора на Земята, защото това реално може да приключи с ядрена война. При това, че не е имало никакви реални причини за такова изостряне, всички причини се съдържаха вътре в главата на един човек. Нямаше някакво придвижване някъде на войски, потенциално враждебни на Русия, нямаше опит да бъдат накърнени наши интереси, да се прекъснат търговски пътища, да се блокират наши пристанища, нищо такова изобщо не е имало. Нещата бяха тихи и спокойни и изведнъж тези хора свършиха това, което свършиха. Предявиха очевидно неизпълним ултиматум, някаква абсолютно фантастична арогантност, грубо отношение към потенциалните партньори и така нататък. Струва ми се, че за тях значение има не сигурността на страната. Ако им беше важна сигурността, щяха да настояват пред Съединените Щати, пред Запада, да се споразумеят за разполагането на ракети, за мерките за повишаване на доверието и така нататък, и така нататък. Това, което правеха Съветският съюз и Съединените Щати в преговорите, при това до голяма степен успешно, много неща бяха постигнати. Но когато им се предлагат такива въпроси за обсъждане, Путин казва, че това са второстепенни въпроси. Такива едни второстепенни въпроси - за сигурността на страната. Всъщност целите им са не сигурността на страната. В системата на приоритетите им не е сигурността на страната, още по-малко процъфтяването на страната, всичко това е някъде назад. На първо място, е осигуряването на това, как изглеждам самият аз. Предизвикването на уважение, на страх, почит и така нататък. Владимир Владимирович иска да бъде признат за човек, равен на Сталин от 1945 година или на Чингис хан, тоест за властелин на половината планета, да бъде признат за велик, за несравним", коментира Леонид Гозман, руски опозиционер и общественик .

Кремълската пропаганда много активно работи в Европа, на Балканите. Как гледате на нея?

"Тя е фантастично ефективна, фантастично ефективна. С огромно уважение се отнасям към Дмитрий Кесельов, Олга Скобеева, Владимир Соловьов и така нататък. Надявам се, че със същото уважение към тях ще се отнасят и после, защото те ще бъдат съдени за онова, което направиха. Но трябва да се разбере, че това са ефективни хора. И размътиха главите на милиони, милиони хора и в Европа, и в Русия. Много са ефективни. А основата на ефективността им стои ето в какво: абсолютно правилна е стратегията им, стратегията е абсолютно правилна: дават на хората в Руската Федерация възможността да изпитат чувство за висока самооценка - всички наоколо са жалки, нищожни, а ние сме най-яките, ние сме най-силните, всички ни мразят, и защо ни мразят? Мразят ни, защото сме по-добри от тях, ние сме най-добрите, разбира се, ние сме най-силните, всички можем да ги победим. И погледнете, сега, когато сме на ръба, боя се, че сме на ръба на нова спирала от още по-мащабна война с Украйна, какво приказват нашите пропагандисти? „С кого да воюваме там, те не знаят как да воюват, веднага ще се разбягат". Маса хора в градовете на Русия го вярват това, вярват го, въпреки че, ако стане война, тя ще е страшна", смята Гозман.

Къде се намира Русия сега в рамките на политическите процеси, на социалните процеси?

"Знаете ли, не бихте могли да пуснете в ефир, че тя си се е завряла в задника. Сигурно не бихте могли да пуснете в ефир този отговор, но тя е точно там. Тоест положението на Русия се влошава с всеки изминал ден. Икономическата, политическата, моралната власт в нашата страна е набутала Русия точно там. А нямаше никакви основания за това, но те правят точно това. Путин постоянно казва, че членството на Украйна в НАТО, разширяването на НАТО представлява заплаха за нашата страна. Не е вярно, НАТО не е заплаха за нашата страна. Вижте, граничим с Латвия, която е член на НАТО, и времето за полет на ракета от Латвия е същото, като от Украйна. Финландия скоро ще влезе в НАТО, а Санкт Петербург е направо на една крачка. Границите ни със страните от НАТО са абсолютно спокойни. Заплаха за нашата страна е властта в нашата страна. Това е реалната заплаха за самото съществуване на Руската Федерация", категоричен е руският опозиционер .

Искам да Ви попитам, какво е състоянието на руската опозиция, господин Гозман?

"Зависи какво разбирате под тази дума. Ако имате предвид организационни структури, които по пътя на легални процедури да дойдат на власт, такива няма. В този смисъл няма опозиция. Опозиция има при вас, опозиция има в Америка, опозиция има в Германия. Това са хора, които се възползват от официалните, легалните, открити процедури, за да могат да дойдат на власт. В Украйна е имало опозиция и сега я има. Зеленски спечели изборите, дойде на власт и Порошенко освободи офиса на президента. Или Тръмп освободи офиса, въпреки че никак не искаше, за Байдън. У нас това не е възможно. В този смисъл у нас не съществува опозиция. Почти всички организационни структури, които се противопоставят на Владимир Путин, са разгромени. Или почти разгромени. Но хора, които се противопоставят на Владимир Путин, има и стават все повече и повече. Гласът им се чува все по-силно и предполагам, че в крайна сметка ще победим", подчерта Гозман.

Как виждате дълголетието на Путин?

"Това никой не го знае и ако някой Ви отговори, той или е мошеник, или идиот, никой не го знае това. Как може да се знае?! Разбирам друго - че руският политически режим е в агония, той няма бъдеще, той не може да се промени в посока на по-добро. Ще си бъде такъв, какъвто е, ще засилва репресиите, ще увеличава броя на всякакви външнополитически авантюри и в края на краищата ще умре. Кога ще стане и как ще стане всъщност никой не знае, но руският политически режим прилича на много стар човек, който лежи в полусъзнание и всички разбират, самият той разбира, че вече никога няма да може да стане, да се върне към нормален живот, но с различни апарати, благодарение на усилията на медицината може да бъде държан на този свят още един ден, още една година, още две. Същото е с руския политически режим", коментира Гозман.

Гледайте още от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Украинската общност в Пловдив е сериозно притеснена за ситуацията
Украинската общност в Пловдив е сериозно притеснена за ситуацията
Президентът и премиерът остро осъдиха действията на Русия в Украйна
Президентът и премиерът остро осъдиха действията на Русия в Украйна