НОВИНИ

Остри реакции след решението на Путин за военна операция в Източна Украйна

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
16:32, 24.02.2022
Чете се за: 04:32 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

Нов разговор Путин - Макрон се е провел по инициатива на френската страна, съобщи Кремъл. Руският лидер е дал обстойни обяснение за причините за инвазията в Украйна. Двамата държавни глави са се разбрали да поддържат контакт.

Остра реакция от останалите лидери в Европа и от света. Всички те осъждат и определят като неприемливо решението на Владимир Путин да обяви военна операция в Източна Украйна. Президентът Володимир Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън и Вашингтон е обещал помощ на Киев.

Солидарност и подкрепа за Киев от цяла Европа. Заедно с тревога за последиците от военните действия. Полша повиши нивото на бойна готовност на някои военни части, съобщи министерството на отбраната. В ход е и подготовката на болници за възможен прием на ранени от размирния регион. Страната от седмици се готви и за бежанския поток, в следствие на кризата. Унгария заклейми руската военна атака срещу Украйна, каза премиерът Виктор Орбан след заседание на кабинета.

"Заедно с нашите съюзници с ЕС И НАТО осъждаме руското военно нападение. Будапеща ще предложи хуманитарна помощ и убежище на хора, бягащи от Украйна", заяви Орбан.

И австрийските власти осъдиха решението на Кремъл, призоваха за незабавно спиране на нападението и обещаха единна реакция на ЕС. А според чешкия премиер, Европа е в ситуация, която мнозина не са могли да си представят.

В германската столица стотици се събраха, за да изразят недоволството си от навлизането на руски войски в Източна Украйна. Русия ще плати висока цена за случващото се.

"С нападението срещу Украйна руският президент Путин за пореден път нагло наруши международното право. Путин носи страдание и разрушения на съседите си, нарушава суверенитета и границите на Украйна. Застрашава живота на невинни цивилни, на братски народ. В крайна сметка той поставя под въпрос мира на Европейския континент. За всичко това няма оправдание, това е войната на Путин", категоричен е Олаф Шолц, канцлер на Германия.

В този дух е и посланието на френския президент Еманюел Макрон.

"Подкрепяме украинския народ и работим с техните партньори и съюзници, за слагане край на войната", обяви президентът на Франция Еманюел Макрон.

Също в Туитър британският премиер Борис Джонсън написа, че е "ужасен" от "непровокираната атака" срещу Украйна. И добави, че Лондон ще отговори "решително". Украинският президент Володимир Зеленски е разговарял с европейските лидери и президента на САЩ - Джо Байдън. В Туитър Байдън написа, че осъжда решението на Путин и изрази подкрепа за Киев.

"Президентът Зеленски се свърза с мен тази нощ. Осъдих тази непровокирана и неоправдана атака от страна на руските военни. Информирах го какви стъпки ще предприемем. Помоли ме да се свържа с останалите световни лидери и всички заедно да се обявим срещу крещящата агресия на президента Путин и да заявим подкрепата си към украинския народ", написа Джо Байдън.

Китай обаче не нарече действията на Русия "инвазия" и прикани гражданите си в Украйна да не напускат домовете си.

"Вярваме, че при така стеклите се обстоятелства, всички страни в конфликта трябва да се въздържат и да стигат до решение чрез диалог и консултации. Отрицателните последици от случващото се могат да се ограничат, само ако има стабилност", обяви Хуа Чунинг, говорител на китайското външно министерство.

Случващото се през изминалите часове е повратна точка и ясно показва, че руският президент Путин е решил да пренебрегне предупрежденията на Запада и да продължи с плановете си, коментират анализатори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Легенди на Левски връчиха капитански ленти на юноши на клуба
Легенди на Левски връчиха капитански ленти на юноши на клуба
Как и към кого могат да се обърнат за съдействие българите в Украйна
Как и към кого могат да се обърнат за съдействие българите в Украйна