НОВИНИ

Русия атакува Украйна по суша, вода и въздух (Обобщение)

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:10, 24.02.2022 (обновена)
8323
Чете се за: 04:52 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Руските въоръжени сили нахлуха по суша, въздух и море в Украйна. Имаше експлозии над Киев и други големи градове, задръствания от напускащи с колите си столицата. Украйна обяви военно положение, държавният глава внесе указ за обща мобилизация. Киев призова и съюзниците си да също да скъсат дипломатическите си отношения с Москва. Президентът Володимир Зеленски сравни нападението с действията на нацистка Германия и обяви, че страната му ще брани свободата си.

Руските сили са превзели военното летище Гостомел край Киев, призна президентът Зеленски. По-рано украинската страна обяви, че там са били свалени три руски хеликоптера, а впоследствие руските военни са осъществили десант на парашутисти с 20 хеликоптера.

Руски части са навлезли от Беларус в района на бившата ядрена централа Чернобил, за контрола й също се водят сражения, съобщава украинската страна.

Президентът Зеленски заяви, че защитниците дават живота си за да не се повтори ядрената катастрофа. Части от южния район Херсон вече не са под контрола на Киев, съобщават местните власти.

Екип на БНТ в най-горещата точка: Последна информация какво се случва в Украйна

Първа мишена на руската операция са били украинската военна инфраструктура и граничните части.

Впоследствие руски военни колони са прекосили границата край Харков на север, при Луганск на изток и откъм анексирания Крим.

Според съветник на украинския президент, инвазията е започнала преди речта призори на руския президент, смятана за начало на операцията. Владимир Путин призова украинските военни да сложат оръжие. Москва предупреди за невиждани последици при опит за намеса от съседни страни.

Реших провеждане на специална военна операция. Целта ѝ е защита на хората, които от осем години са подложени на мъчения и геноцид от режима в Киев. За постигане на това ние искаме демилитаризация и денацификация на Украйна и ще преследваме отговорните за голям брой зверства, включително срещу руски граждани, каза Владимир Путин.

Ексклузивно от нашите пратеници: Експлозии и взривове в Мариупол (СНИМКИ И ВИДЕО)

Русия съобщава за поне 70 поразени военни цели и уверява, че нищо не заплашва цивилното население.

Руските сили не нанасят ракетни или артилерийски удари по украинските градове. Граничните служби на Украйна не оказаха съпротива на руските части. разузнавателни данни показват, че отделни единици и военнослужещи на Украйна напускат позициите си и изоставят оръжието си, каза Игор Конашенков - говорител на руската армия.

Аз самият съм от Лвов. Настроението е патриотично. Ще откарам децата ми и ще се върна да са сражавам. Украйна ще победи, независимо от всичко, каза Александър - шофьор в задръстване.

Руската офанзива ще обезглави украинското ръководство и ще инсталира в Киев проруско правителство, заяви американски представител.

Според украинския президент светът чува шума от спускането на нова Желязна завеса в Европа. Зеленски е евреин и изключи народ, дал осем милиона жертви в борбата с нацистите, да подкрепя нацизма.

Прекъснахме дипломатическите си отношения с Русия. Украйна се отбранява и няма да се откажем от свободата, независимо какво мисли Москва. За украинците независимостта и правото да живеят на собствената си земя съгласно собствената им воля е най-висша ценност, каза Володимир Зеленски - президент на Украйна.

Президентът на Украйна: Има ранени военни, в болниците е необходима кръв

Руската полиция е задържала над 370 души при антивоенни протести 38 градове на Русия.

Руският медиен регулатор предупреди изданията да използват данни само от руски официални източници.

В България: Президентът и премиерът остро осъдиха действията на Русия в Украйна

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Василев се срещна с посланика на Кралство Саудитска Арабия
Министър Василев се срещна с посланика на Кралство Саудитска Арабия
ЦСКА 1948 привлече бивш нападател на Арда
ЦСКА 1948 привлече бивш нападател на Арда