НОВИНИ

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна - членка на ЕС от началото на годината

100 години са необходими за пълното възстановяване на изгоряла гора, а 100 млн. лв. годишно ни струват щетите и превенцията

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:26, 07.08.2024 (обновена)
Чете се за: 05:25 мин.
У нас
българия силно засегнатата горски пожари страна членка началото годината
Слушай новината

България е най-силно засегнатата от горски пожари страна - членка на Европейския съюз от началото на тази година.

Над 38 000 хектара българска земя вече са били изпепелени от огъня през тази година, показват данните на Европейската информационна система за горски пожари.

Това е над два пъти повече от площта, пострадала от горски пожари в страната за цялата минала година. В битката с огнената стихия България не е сама. Чрез Механизма на Европейския съюз за гражданска защита в гасенето на горските пожари у нас вече се включиха екипи от редица страни членки: Гърция, Франция, Чехия, Швеция и Испания.

Дори и в момента в борбата с огъня в България участват два самолета от Испания, които помагат за справяне с пожарите, обхванали българските гори.

В последните седмици доброволци и пожарникари застанаха рамо до рамо в битката с огъня. Пожарите изпепелиха постройки, бяха евакуирани хора.

Часове и дни наред дежуриха екипи на пожарната, жандармерията, горски служители, тежка техника, хеликоптери, водоноски. За щастие пострадали хора и жертви нямаше.

Пожарът край село Воден - на 17 юли огънят от съседната на Воден борова гора бързо се разрасна и за минути обхвана къщите на хората, които се евакуираха сами. Центърът на селото беше силно задимен, в района се дишаше трудно.

Сред хората в селото имаше възрастни и трудноподвижни. При пожара във Воден изгоряха над 30 къщи. Тогава жителите на Воден разказаха, че никой не ги е предупредил да се евакуират, а сами тръгнали с каквото могат - лекарства, документи или малко багаж.

Областният управител на Ямбол заяви, че хората не са били предупредени за приближаващото бедствие, защото не е имало обхват на мобилните оператори и не е имало възможност системата за ранно оповестяване да бъде пусната.

Въпреки това служители на МВР и пожарната са оповестили за пожара със сирените на автомобилите си. За хората във Воден бяха осигурени контейнери за живеене.

Огромният пожар, който изпепели село Воден в Ямболско, се пренасочи към село Крайново. Там огънят изпепели 10 къщи, пет от които обитаеми. Хората бяха евакуирани за известно време. Жандармерията отцепи пътищата и не допускаше автомобили да преминават натам.

През юли пожар във вилната зона в пловдивското село Отец Паисиево изпепели над 30 постройки. Наложи се евакуация на хора.

При голям пожар в Харманли двама пожарникари пострадаха леко. Пътят към Маджарово беше затворен временно. Изгоряха вили, домашни животни и индустриална сграда. Огънят беше на метри от бензиностанция и имаше реална опасност от взрив.

В карловските села Каравелово и Богдан големият пожар също през юли нанесе големи щети на земеделските производители. Пламъците стигнаха опасно близо до първите къщи. Земеделските производители обявиха, че са засегнати стотици декари земеделска площ, розови насаждения, лозя и житни култури.

20-и ден продължава борбата с огъня на българо-гръцката граница. От два дни насам близо до западния фронт на пожара навлезе нов такъв от Гърция. Сега усилията са съсредоточени върху заграждането му с просеки, за да се ограничи огънят. Около селата Петрово и Голешево се изграждат просеки превантивно.

От вчера пожар отново се разгоря в Сакар - на териториите на общините Харманли и Тополовград. Горят стърнища, смесени гори, храсти и треви. Заради бързото разрастване на пожара беше обявено бедствено положение на територията на двете общини.

Данните на Европейската информационна система за горските пожари показват, че броят на пожарите у нас се увеличава. 100 години са необходими за пълното възстановяване на изгоряла гора, а 100 млн. лв. годишно ни струват щетите и превенцията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Успешене старт за Росица Денчева на турнира на клей в Куршумлийска баня (Сърбия)
Успешене старт за Росица Денчева на турнира на клей в Куршумлийска баня (Сърбия)