НОВИНИ

България е първенец по поскъпване на месото в ЕС

Според председателя на Комисията по стокови борси и тържища проблем с цените на месото у нас няма

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
20:24, 10.04.2024
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Страната ни е водеща по поскъпване на месото за последната година сред държавите членки на Евросъюза, сочат данни на Евростат. Годишното поскъпване е над 8%.

Всички видове месо у нас са поскъпнали, включително и пилешкото, което в Евросъюза вече поевтинява. В момента не се наблюдава недостиг или свръхпредлагане на месо и ако ситуацията се задържи така, цените скоро ще започнат да падат, потвърдиха от Комисията по стоковите борси и тържищата.

Всички основни видове месо у нас са поскъпнали през последните месеци, като най-висок е процентът при агнешкото и свинското.

По данни на Евростат по годишно поскъпване на месото сме водещи с 8,2% ръст на цените. Средният в Евросъюза е 3,3 на сто. За последната година свинското месо в България е повишило цените си с близо 10%, докато в останалите страни в Евросъюза - с 5,7 на сто.

Проверката днес по столичните магазини показа, че килограм свинска пържола е около 14 лв. килограма, а контрафиле над 15 лв.

При агнешкото ръстът на цените у нас е още по-голям - 10%, докато в Европейския съюз той е 4,5 на сто.

Столичани се раздвоени в коментарите са за цените на месото.

"Страшно е скъпо. Особено сега агнешкото ,и свинското се вдигна .агнешкото стана безбожно .Сега по магазините върви 30-40 лв. килограма."

"В: колко пъти консумирате месо седмично?
- най-много един път седмично. карам повече на зеленчуци, спанак, картофи, консерви. защото иначе не мога да изкарам."

"За мен си е нормална цената на месото. Достъпна е за повечето купувачи."

От Комисията за стоковите борси и тържищата заявиха, че публикации за голямо поскъпване често предхождат големите празници, в случая Великден и в момента няма проблеми с пазара и с цените на месото у нас.

"Данните на Евростат са верни. Те съвпадат с нашите, но това е незначително на фона на увеличението, което се случи през последните три години. Имахме две години без никакво увеличение на месото. На практика месото е поскъпнало доста малко в сравнение с всичко останало през последните две години", обобщи Владимир Иванов, председател на Комисията за стоковите борси и тържищата.

България е сред водещите страни по поскъпването на месото в Европейския съюз, но по данни на Евростат има още три държави, които са в Европа, не са членки на Евросъюза и при тях годишното увеличение на месото е по-голямо от това в България. Това са Турция, Сърбия и Северна Македония.

По данни на Комисията за стоковите борси и тържищата в момента у нас няма нито недостиг, нито свръхпредлагане на различни видове месо и ако тази ситуация се задържи така, цените скоро ще започнат да падат.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евтини и точни тестове за скрининг на рак дебелото черво са отпаднали от профилактичния пакет
Евтини и точни тестове за скрининг на рак дебелото черво са отпаднали от профилактичния пакет
Лидерът на Хамас съобщи за смъртта на трима от синовете си в Газа
Лидерът на Хамас съобщи за смъртта на трима от синовете си в Газа