НОВИНИ

България триумфира в класирането по медали на европейското по художествена гимнастика с общо 13 отличия

българия триумфира класирането медали европейското художествена гимнастика общо отличия
Снимка: БФХГ, Анна Недкова
bnt avatar logo
от БНТ
18:10, 21.05.2023
Чете се за: 02:57 мин.
Спорт
Слушай новината

Българският национален отбор по художествена гимнастика приключи европейското първенство в Баку, Азербайджан на първото място в класирането по медали, след като отличното представяне на родните грации осигури на страната ни общо 13 отличия - 5 златни, 5 сребърни и 3 бронзови.

По този начин нашите момичета станаха едновременно гимнастичките с най-много титли от шампионата на Стария континент, а освен това допринесоха за това България да приключи турнира с цели 13 медала на сметката си, повече от който и да е друг отбор. Само за сравнение, втори по този показател е тимът на Израел с 8 отличия.

Отличното начало за страната ни осигури ансамбъла за девойки, който още в първия ден на първенството спечели три медала. Андреа Иванова, Ева Емилова, Цветейоана Пейчева, Красимира Иванова, Габриела Пеева и Ванеса Емилова, водени от техните треньорки Кристина Иванова и Жанина Иванова, спечелиха сребро в многобоя, но след това грабнаха титлите във финалите на пет въжета и пет топки.

При жените пък силното ни представяне бе продължено от Боряна Калейн, който стана европейска шампионка в многобоя, а в същата надпревара Стилияна Николова се окичи с бронз. На отделните уреди Калейн заслужи бронз на обръч и сребро на бухалки, докато Николова грабна среброто на топка и бронза на лента. Третата ни представителка в индивидуалното Ева Брезалиева също се нареди сред медалистките при дебюта си на европейско първенство, печелейки сребро на лента.

Така стигаме и до ансамбъла, който в събота вечер ни донесе огромна радост, триумфирайки в надпреварата в мнобоя. В последния ден от първенството пък Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова спечелиха и сребърен медал във финала на пет обръча.

Не на последно място доминацията на България в Баку бе затвърдена и от златното отличие в отборното състезание, в което родните гимнастички триумфираха с близо 13.000 точки аванс пред втория в класирането Украйна.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на туризма: Проблемът с кадрите се решава с дългосрочна стратегия
Министърът на туризма: Проблемът с кадрите се решава с дългосрочна стратегия
Благотворителен концерт "Децата на България помагат на децата на Турция"
Благотворителен концерт "Децата на България помагат на децата на Турция"