НОВИНИ

България участва в мащабен проект за въздушна хуманитарна помощ

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
20:42, 26.07.2022
Чете се за: 05:37 мин.
У нас
Слушай новината

България ще бъде част от мащабен проект за въздушна хуманитарна помощ. Първият полет от Великобритания се очаква в София през август и с него ще пристигнат 37 тона храни предвидени за България и Украйна.

Предвижда се в доставките на хуманитарна помощ до горещи точки по целия свят да участва активно и българския авиобранш.

Бизнесмен, мениджър на спортни звезди, филантроп и изпълнителен директор на компания в авиационния бранш. Това е малка част от визитката на Марк Бейкър, който заедно със шест годишната си дъщеря Мадисън решава да започне проект за въздушна хуманитарна помощ, наречен "Ръце през небето".

"Гледахме вечерните новини и репортажите от нападението на руската армия в Украйна. Картините от войната я докоснаха много силно. Кадрите на бягащите от войната деца, напускащи горящите сгради с плюшени играчки в едната ръка, а в другата куфари. Бащите, които с целувка се разделяха със семействата си преди да отидат на фронта. Дъщеря ми ме погледна и ми каза - тате какво може да направим", казва Марк Бейкър.

През последните няколко месеца шестгодишната Мадисън успява да установи връзка със свои връстници в Украйна, както и с бежанци, живеещи в България, САЩ и Великобритания. Социалната мрежа от деца успява да се разрасне с бързи темпове. Освен това Мадисън стартира и кампания за благотворителен търг с вратарски ръкавици, подписани от известни спортисти на острова.

"Искаме да сме сигурни, че тези деца, които се намират в кризисни райони по света могат да общуват онлайн с други деца, за да знаят, че те са обичани и не са забравени. Твърдо вярваме, че тези деца трябва да бъдат видени и чути. Не искаме техните гласове да бъдат игнорирани", казва Бейкър.

През август се очаква първия самолет с помощи да кацне в София. Крайната цел е да бъде създадена мрежа от подходящи летища в близост до горещи точки откъдето по-лесно да се транспортират доставките.

"Вече сме готови и бих казал, че до две седмици трябва първия полет да е направен да пристигнат помощите до България и оттук да бъдат организирани посока Украйна", каза Тодор Иванджиков - председател на Асоциацията на българската авиационна индустрия.

"Ние сме приготвили около 37 тона храни, които ще дойдат от Великобритания до България и ще бъдат раздадени на нуждаещите се тук в страната чрез БЧК. Това са дарения предоставени от различни организации донори във Великобритания", каза Лидия Мартин - "Ръце през небето".

"Това е само първа стъпка за Украйна. След това имаме разговори за Сирия, за други места, където се водят войни да помагаме на децата. Ще бъде един интересен общ пазар за авиационния превозвач, който сме избрали", каза Тодор Иванджиков.

От началото на войната в Украйна БЧК оказва ежедневна помощ. Освен пакети със стоки от първа необходимост бежанците получават също психична и здравна помощ.

"В момента поне 60 - 70 човека на ден идват най-малко", каза Преслава Лилова - "Международно сътрудничество и програми" от БЧК.

Алина пристига в България преди месец. Бяга от Бердянск. Пътят към западна Украйна се оказва твърде опасен заради непрестанните обстрели.

"На ръката на моето бебе написахме всичките данни за него, както и цялата информация за моето семейство. Целта беше ако някой намери детето по пътя да може да ни помогне. След 24 февруари украинците не планират нищо, защото това не е възможно. Живеем днес и това е най-доброто, което имаме", казва тя.

Освен дрехи, посуда и храни от първа необходимост бежанците често се нуждаят и от консултации за записвания в детски градини, училища или пък за намиране на работа. Сериозно изпитание се очертава и предстоящата зима в България, когато нуждите ще се променят.

"Има предизвикателство по отношение на здравното обслужване и здравните услуги. Децата често се разболяват. Възрастните хора имат хронични заболявания, а някои са с физически затруднения.", каза Преслава Лилова.

От началото на войната помощ от БЧК са получили над 129 000 бежанци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Георги Донков: Пожелавам искрено успех на Кръстаич в националния отбор
Георги Донков: Пожелавам искрено успех на Кръстаич в националния отбор
Русия ще прекрати участието си в МКС след 2024 година
Русия ще прекрати участието си в МКС след 2024 година