НОВИНИ

Хърватия открива мост за 550 милиона евро

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:18, 26.07.2022
Чете се за: 02:55 мин.
Европа
Слушай новината

Хърватия открива тази вечер най-мащабния и амбициозен инфраструктурен проект от обявяването на независимостта на страната през 1991 година. Изпълнител е китайска компания, която е първата, спечелила конкурс за проект с европейско съфинансиране.

Проект на словенски архитект, построен за 1277 дни по китайска технология с прекъсване заради пандемията и 550 милиона евро, от които 357 милиона европейски средства - така изглежда материализираната мечта за пътуване в Хърватия без пресичане на чужди граници.

Съоръжението с дължина 2,4 км се простира над Малостонския залив и свързва южното Адриатическо крайбрежие на Хърватия с останалата част на страната без да пресича тясна ивица босненска територия.

Мостът, висок 55 метра и широк 21 м, тръгва от селището Комарна на континента и стига до Бриеста на полуостров Пелешац, като избягва босненския излаз на море при град Неум.

"Едва сега ставаме част от Хърватия, защото хората тук просто бяха изолирани. Трябваше да преминават през два гранични пункта за да стигнат до останалата част от страната", казва рибарят Марио Радибрадович.

Двата гранични пункта са на разстояние 10 километра и от години хърватите се оплакват от дълги опашки и стриктни митнически проверки при преминаване през босненския коридор при Неум. Мостът, който избягва босненската територия има и огромно значение с проекция към бъдещото членство на Хърватия в Шенген.

"Сега сме едно цяло, вече сме страна, която не е пресичана от нищо, можем да живеем суверенно без ограничения", каза певецът Мило Хърнич.

Гугъл Карти насочва хората през моста още от миналите събота и неделя, но движението се открива едва тази вечер. След цял ден изпълнения на духови оркестри, мъжки хорове, далматински песни и фолклорни състави, първи по моста тръгва хърватски електрически спортен автомобил, дело на хърватски изобретател.

Тържествата се излъчват пряко по Първа програма на Хърватското радио и телевизия, както и от други радио-телевизионни оператори.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболистите до 20 години се класираха за полуфиналите на Европейския олимпийски фестивал
Волейболистите до 20 години се класираха за полуфиналите на Европейския олимпийски фестивал
Левски заминава за Солун с група от 19 футболисти, Цунами и Краев са в състава
Левски заминава за Солун с група от 19 футболисти, Цунами и Краев са в състава