НОВИНИ

COVID-19: Как хотелиерите във Варна обслужват болните туристи?

bnt avatar logo
от БНТ
20:25, 26.07.2022
Чете се за: 03:45 мин.
Здраве
Слушай новината

Близо 3000 са новите случаи на COVID-19 у нас. Област Варна, където заболеваемостта е най-висока, вече е в Етап 2 по Плана за справяне с пандемията. Сред болните има и чуждестранни туристи, които са на почивка в града или региона.

Само четири области у нас са на Етап 0 по разпространение на COVID-19

Подробности вижте във включването на Татяна Кисьова.

Засега във Варна не се забелязват притеснения нито сред туристите, нито сред хотелиерите.

Според здравните разпоредби, всеки болен турист се изолира в хотела, където е отседнал, като съдействие оказват туроператорите. От РЗИ съобщават, че до момента всички хотелиери спазват стриктно процедурите и няма подадени жалби, че е отказано на турист да се карантинира в хотела, където е отседнал.

По данни на туристическия бранш в момента във Варна има туристи не само от Европа, а от цял свят и сред тях няма притеснения от ръста на заразените с ковид у нас. Ако все пак някой от гостите в хотелите е с положителен тест, се спазва строга процедура.

”Той подлежи на изолация, която е десетдневна изолация, като мястото на изолация определя самият той. Тоест, това може да бъде самият хотел, в който е настанен туристът или съответно да избере някакъв друг адрес. Повечето, които идват тук, са организирани чрез туристически фирми, така че в повечето случаи туристическата фирма се грижи за тях”, казва Цеца Янкова, РЗИ-Варна.

Във всеки хотел е направена организация за болните от коронавирус туристи. Те или остават в стаите си под карантина, или се настаняват в специално определени помещения за изолация.

”Имаме процедура, по което става това нещо - как минава през рецепция, кога се настанява, ако има други хора във фоайето, се изчаква, независимо дали е с такси, дали е с трансфер или с лична кола, се изчаква, за да се обслужат първо гостите. Тоест той, минавайки през рецепция, максимално да го ограничим не само от персонала, но и от останалите гости”, разказва Павлин Коцев, хотелиер.

В този хотел един от етажите е определен за туристи с COVID-19.

”За нас той е клиент. Дали е турист или не е турист за нас няма значение, той е клиент, който ние обслужваме 14 или 10 дена. Храним го сутрин, обед и вечер. В коридора има маса, на която поставяме храната и там отсервираме. Никой не влиза в стаята му”, допълва Павлин Коцев.

Обслужването на болните от Ковид туристи става при спазване на всички противоепидемични изисквания, за да се гарантира здравето на останалите гости в хотела.

репортаж: Нивелина Няголова/Цв. Цветков, Р. Шабанов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русия ще прекрати участието си в МКС след 2024 година
Русия ще прекрати участието си в МКС след 2024 година
"Референдум": Нови избори няма да решат политическата криза, смятат две трети от запитаните
"Референдум": Нови избори няма да решат политическата криза, смятат две трети от запитаните