НОВИНИ

Българка ръководи старческите домове във Виена: Как живеят пенсионерите там?

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:53, 09.11.2022
Чете се за: 08:00 мин.
По света
Слушай новината

Българка е ръководител на Виенските домове за възрастни хора. Те са общо 30, а освен това в австрийската столица към системата функционират и 150 пенсионерски клуба. Мадлена Комитова живее във Виена от 32 години, от които 22 е посветила на социалната сфера. Как е организирана грижата за възрастните хора във Виена и с какъв бюджет разполагат специализираните институции.

Да остарееш пълноценно - този принцип е водещ в австрийската столица. В близо двумилионния град живеят повече от 400 хиляди души над 60 години и грижата за тях е приоритет. Тази грижа е под различна форма, като една от тях е настаняването в дом за възрастни хора. Във Виена се срещаме с българката Мадлена Комитова, която отговаря за мрежата от домове и пенсионерски клубове.

"Аз казвам винаги, че съм ръководителка на пенсионерската мафия. На шега или на истина е така, защото това е една група хора, която е много важна за нашето общество - точка първа. И точка втора, е голяма привилегия да станеш възрастен човек. Всички искаме да остареем", сподели Мадлена Комитова.

Противно на схващането, че настаняването в дом е последна фаза от живота и невъзможност на близките да се грижат за възрастния човек, госпожа Криста Квас ни кани в уютния си апартамент в един такъв дом, разположен в приятен и тих виенски квартал. С удоволствие ни разказва своята история - била омъжена, с две деца, които вече имат свои семейства, притежава голяма къща с градина, но с времето станало трудно да поддържа имота, а да живее сама - непоносимо.

"Постъпих в този дом сравнително млада на 66 години, сега съм на 77. Мога да посъветвам всеки да се замисли, защото какъв е смисълът да дойдеш тук на 80 години, вместо да имаш възможността да живееш пълноценно с други хора. През това време да си сам вкъщи и да се измъчваш. Аз съм свободна да се движа, където пожелая, не съм заключена. Ние сме около 15 души и може да се каже, че сме истинска компания, приятели. Празнуваме рождени дни, други празници, Октоберфест. Споделяме хубавите моменти", разказва Криста Квас.

Виенските домове за възрастни са отворени - обитателите им могат да бъдат посещавани от близки и приятели. Във всеки дом има кафене, а в този и магазин, в който се продава бира, собствено производство, както и фризьорски и козметичен салон.

"В тази градина има лятно кино, провеждат се летни празници, най-различни гимнастики, рисуване. И това не се прави само от нас като служители, но има и доброволци, които помагат", обясни ръководителят на Виенските домове за възрастни хора Мадлена Комитова.

В един дом има три форми на грижа и обслужване. Първата е самото настаняване.

"Тази форма включва пет хранения на ден - не е задължително да се ядат и петте, участие във всички програми за свободното време, които се предлагат в дома и клуба. Апартаментите са между 28 и 32 квадратни метра и се чистят веднъж в седмицата", отбеляза още Комитова.

Следващата форма на живеене е за хора, които имат нужда от повече и по-специални грижи, но не са лежащо болни. Те се организират в групи от по 14 души, защото в тях се включват и хора с по-леки или по-тежки форми на деменция. Третата форма е за хора, нуждаещи се от 24-часова грижа и медицинска помощ, които в повечето случаи са на легло.

За настаняването в тези домове се осигурява финансиране според нуждите. За необходимост се признава невъзможността на възрастния човек сам да се грижи за домакинството, но също и самотата - защото във Виена вярват, че тя разболява.

"Разликата с България е в отношението. Отношението към старческите домове. При нас е така, за България говоря, като дадеш някой в старчески дом, едва ли не си го изоставил, едва ли не си се предал в тази борба, защото да се грижиш за възрастен и болен, или нуждаещ се от специални грижи е много тежка задача. Аз съм на мнение, че тя не трябва да се поема само от един човек", каза българската ръководителка домовете за възрастни хора в австрийската столица.

Бюджетът за 2021 г. за всички услуги в областта на грижата е в размер на 1,3 милиарда евро. Сумата се формира по следния начин - от една страна е държавата, чието участие е 10%, град Виена, който е и провинция, поема около 60 на сто от разходите, а останалите 30% идват от вноските на самите клиенти. Определени са седем категории, според необходимата месечна грижа. При най-ниската за възрастния човек се полага така наречената мобилна грижа в неговия собствен дом.

"Ако пенсионерът разполага с 950 евро на месец, което е сравнително ниска пенсия в Австрия, има разходи за наем около 300 евро, се изчислява колко часа месечно ще получава грижа - например 12 часа месечно. Смята се, че на този човек ще са необходими още 346 евро, които той трябва да плати. Oстаналите около 300 евро остават за него", обясни Мона Бадила, ръководител на отдел "Грижи/сестрински услуги".

Мадлена Комитова отправя специален поздрав към всички български кметове, отделили финансиране за пенсионерски клубове.

"Защото хората усамотяват не само в малките градове и села, усамотяват и в София. Колкото по-възрастен става човек, толкова повече му се разрежда общността, няма вече колеги, отиват си някои хора, много заминават в чужбина, роднини, деца, внуци. Затова е много важно политиката да е за създаване на нова общност от една определена възраст. Затова служат пенсионерските клубове. Те са за свободното време - там може да се пее, да се свири, танцува, рисува, може да се мълчи, но аз съм част от едно общество" допълни Мадлена Комитова.

Изпраща ни с думите, че бърза да отиде при Криста Квас, която със сигурност няма търпение да сподели за интервюто, което е дала за българската телевизия.

Гледайте повече от "Светът и ние"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрична колона от тирове на ГКПП "Гюргево" (ВИДЕО)
Километрична колона от тирове на ГКПП "Гюргево" (ВИДЕО)
БФС с информация за феновете, които искат да гледат на живо контролите на България с Кипър и Люксембург
БФС с информация за феновете, които искат да гледат на живо контролите на България с Кипър и Люксембург