НОВИНИ

Български атлети с трансплантирани органи на Европейско първенство в Португалия

Цанка Николова
от Цанка Николова , Репортер: Цанка Семерджиева
20:45, 13.07.2024
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Единайсет български атлети с трансплантирани органи ще участват в специалното Европейско първенство, което ще се проведе в Португалия след две седмици. За постиженията си те полагат двойно повече усилия от обикновените атлети. И доказват, че волята, постоянните усилия и конкурентния хъс преодоляват ограниченията на тялото. Зад всичко това обаче стои и обществена кауза.

Всяка тяхна изява след трансплантациите е възможност за послание към обществото.

Георги Пеев: "Да се говори повече за донорството и за това, че няма достатъчно брой трансплантации в България всъщност. Това е основната ми цел - да се покаже, че хората с трансплантирани органи могат да бъдат физически активни."

Ангел Трендафилов: "Бъдете готови за донорството. Бъдете готови да победите смъртта, защото това е единственият начин, по който смъртта може да бъде победена - чрез донорството."

Георги е с два трансплантирани органа - бъбрек и сърце. На едно от първенствата, на които се явява, печели два златни и три сребърни медала. Това го прави първия български трансплантиран с два органа атлет, който е с пет медала от едно европейско първенство. Тази година отново ще представи България с плуване.

Георги Пеев: "Хората с трансплантирани органи е препоръчително да спортуват, да бъдат физически активни, да се натоварват съобразно личното си физическо здравословно състояние, защото някои наистина не могат, но ако си в добра форма нищо не пречи, смятам даже, че е задължително всеки човек да се грижи за формата си."

За Ангел, който е с трансплантиран бъбрек вече 2 години, емоцията преди заминаването е още по-силна, защото това е първото му първенство. Ще се състезава в царицата на спортовете - леката атлетика.

Ангел Трендафилов: "Ние искаме просто да покажем, че трансплантираните хора могат да живеят нормално, могат да спортуват и на първо място искаме да покажем, че в България трансплантираните хора са много малко. Искаме да събудим обществото за това да е готово за донорство и трансплантация."

И докато обществото ни все още пристъпва с плахи стъпки към донорството, атлетите ни освен послания отправят и поглед към медалите на това европейско първенство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спортни новини 13.07.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 13.07.2024 г., 20:50 ч.
България е европейски шампион по волейбол за девойки до 18 години
България е европейски шампион по волейбол за девойки до 18 години