НОВИНИ

Суша и жега: Над 230 населени места с повече от 150 000 жители са на воден режим

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
20:33, 13.07.2024
Чете се за: 08:27 мин.
У нас
Снимка: Pixabay
Слушай новината

Над 230 населени места с повече от 150 000 жители са на официално обявен режим на водата, показват данните на регионалните здравни инспекции и общините. Три са основните причини - сушата, лошото състояние на водопреносната мрежа и липсата на алтернативно водоснабдяване. Един от районите с водни режими е близкият до София град Радомир и околните села.

Кметът на град Радомир издава заповед на 27 юни за въвеждане на воден режим в Радомир и селата Борнарево, Николаево и Копаница. По схема вода трябва да има между 17.00 и 22.00 часа всеки ден.

- Викат имало някаква авария в Радомир, ние не можем да разберем, има ли режим, няма ли.

БНТ: Има ли вода?

- Вода има, но от време на време спира. Свикнали сме, пълним шишета, кофи, гледаме да има вода.

- Като спре водата, не си си приготвил за пиене, за готвене, за миене, айде за пет-шест часа ще издържим докато дойде водата, но да си знаем, кой ден.

- В Радомир снощи не е имало вода и идваха внуците при мен да се къпят, каквото да се прави, така е. Примиряваме се.

- Например, днес си имаме, вчера не е спирала, оня ден беше спряла цял ден.

В момента в общината се правят мащабни инвестиции по смяна на водопроводите, защото аварират ежедневно.

Кирил Стоев, кмет на Радомир: "Проблемът като цяло в цялата община е с морално остарялата водопроводна мрежа и ненавременните ремонти, които се случват в последните месеци, тъй като има само един екип в града. В момента има на територията на града има 3 - 4 големи аварии, те не се отстраняват, тъй като екипът е в селата, защото има села, които са около десет дни без вода. Такова село е село Кленовик, където има около 14 - 15 аварии, които са постоянно действащи като кмета на селото ме уведоми, че няколко от тях са на осем години, аварии, които не са на осем месеца, а на осем години."

Намираме единственият работещ екип в село Гълъбник, където в момента има няколко аварии и въпреки че няма официално обявен режим и вода няма. Според местните жители, това се случва често.

Кирил Стоев, кмет на Радомир: "Това, което можем да направим, ние съдействаме - имаме наш багер на общината и сме го дали, за да участва в отстраняването на авариите и в момента работи."

В същото време, вода изтича по улиците на Радомир в очакване на екипа. Хората ту имат, ту нямат вода.

- Спираше от онези дни, но така за известно време, после пак дойде.

Ситуацията с водния режим се повтаря всяко лято. Очаква се все пак след смяната на основни довеждащи водопроводи, авариите да намалеят рязко, защото преди това много от водата се е губила.

Кирил Стоев, кмет на Радомир: "Това в количествено измерение, пускат се 100 литра от помпената станция, в Радомир идват 25."

С пускането на новия водопровод преди два дни количествата са се увеличи до 50, очаква се да стигнат до 100 в края на лятото.

Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: "Пожелавам на някой ВиК управител да каже нямаме проблеми с течовете в някое населено място, за съжаление няма такъв случай. Аварии има много, мрежите са амортизирани, доста намаля количеството, което подаваме от язовира, което показва че авариите са намалели."

Според водното дружество има друг проблем за липсата на вода в района.

Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: "Основната причина за това е намаленият дебит на водоизточниците, разбира се има и друга основна причина и това е голямата консумация. Лятото когато селата са по-пълни особено събота и неделя консумацията се увеличава драстично. Прави впечатление, че доста често по селата се купуват басейни, които са по 2 - 3 кубика, които се пълнят в петък вечерта, когато се отиде на вилата и в неделя вечерта се източват. Това е вода, която реално не достига до високите части на населените места."

Без вода най-често остават хората в по-високите части на населените места.

Борислав Иванов, управител на ВиК-Перник: "Хората, които живеят там, не могат да ползват вода дори за обикновени биологични физиологични нужди докато останалите, които са в по-ниската част си напълнят басейна, ползват си водата събота и неделя и след това го източват."

Според Регионалното министерство все повече кметове осъзнават необходимостта от реконструкция и подмяна на основните водопроводи.

Виолета Коритарова, служебен министър на регионалното развитие и благоустройството: "Последната година със закона за държавния бюджет има предвидени много средства към общините за подобряване, реконструкция, изграждане на нова ВиК инфраструктура и това са наистина приоритетните обекти. Те са оценени, както от държавата за важни и стратегически, така и кметовете разбраха необходимостта от тяхната рехабилитация, което ни дава надежда, че поетапно този проблем ще бъде решаван."

В момента повечето общини дават проекти именно за рехабилитация на инфраструктура водна, повече отколкото за публична и републиканска инфраструктура. На въпрос кога ще спрат режимите, министър Коритарова отговори:

"Конкретен план е стратегията, която я предвиждаме, това ще бъде основна цел в работата на министерството на регионалното развитие и не бих искала да се ангажирам, защото все пак водата е природен ресурс."

От Асоциацията на природните паркове са направили карта на местата с режим на водата. По последна информация повече от 230 населени места нямат редовно питейна вода.

Тома Белев, Асоциация на парковете в България: "Има общини, които са с проблеми, които са от десетилетия, никой нищо не е помръднал. В един доклад на МРРБ от 2007 г. са посочени населените места с режим на водата, сравняваме ги с тези, които и в момента са с режим и те са едни и същи."

Има и липса на достатъчно информация по темата.

Тома Белев, Асоциация на парковете в България: "Обявяването на режим на водата не е регламентирано от нормата, различните общини, различните кметове го правят и се позовават на различни основания. По същия начин не е регламентирано някой да поддържа цялата информация къде има режим на водата и къде има проблем с качеството на водата, което също е сериозен проблем."

Проблем с качеството на питейната вода у нас има по последни данни в около 110 населени места.

Автори: Цветелина Катанска, Павел Петров

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е европейски шампион по волейбол за девойки до 18 години
България е европейски шампион по волейбол за девойки до 18 години
Трафикът в горещините: Какви са опасностите за шофьорите на път към морето
Трафикът в горещините: Какви са опасностите за шофьорите на път към морето