НОВИНИ

Българските борци започват битките за олимпийските квоти за Игрите в Париж

БНТ 3 предава пряко олимпийската квалификация от четвъртък до неделя.

Радостин Любомиров
от Радостин Любомиров
11:00, 09.05.2024
Чете се за: 03:30 мин.
Спорт
Айк Мнацаканян
Снимка: Startphoto.bg
Слушай новината

Националите ни състезатели по борба научиха имената на първите си съперници за олимпийския квалификационен турнир в Истанбул, Турция, който БНТ 3 ще излъчва от четвъртък до неделя от 18:00 ч. България ще бъде представена от 15 състезатели в трите стила.

В класическия стил олимпийски квоти ще преследват Недялко Петров, Абу-Муслим Амаев, Айк Мнацаканян и Калоян Иванов. Техните битки започват в четвъртък.

В категория до 60 кг Петров започва срещу литовеца Юстас Петравичиус в квалификациите. Състезателят на клуб “Васил и Георги Илиеви”, Кюстендил замени в последния момент титуляра в категорията Едмонд Назарян. Двукратният европейски шампион не успя да се възстанови навреме, за да участва в последния турнир, на който ще се раздават визи за Летните олимпийски игри в Париж. В категория до 67 кг Амаев ще се изправи срещу египтянина Мохамед Елсайед. При 77-килограмовите Айк Мнацаканян изтегли за съперник испанеца Маркос Санчес. Калоян Иванов, който замени контузения Кирил Милов в категория до 97 кг на старта се изправя срещу Узур Джузупеков от Кирглизстан. България има една квота в класическия стил, спечелена от Семен Новиков в категория до 87 кг.

В свободния стил на тепиха ще излязат Георги Вангелов, Микяй Наим, Рамазан Рамазанов, Магомед Рамазанов, Ахмед Батаев и Георги Иванов. В категория до 57 кг Вангелов започва от квалификациите срещу представителя на Република Корея Сунг Уон Ким. При 65-килограмовите Наим започва с 22-годишния Габриел Чоу от Намибия. В категория до 74 кг Рамазан Рамазанов е на 1/16-финал срещу Орожобек Токтомамбетов (Киргизстан). Магомед Рамазанов ще се бори на старта с Иварс Самусонок от Латвия в категория до 86 кг. Ахмед Батаев пропуска квалификациите при 97-килограмовите, а в категория до 125 кг Георги Иванов изтегли тежък съперник за 1/8-финалите в лицето на унгареца Даниел Лигети.

При жените олимпийски квоти ще преследват Миглена Селишка, Ирена Бинкова, Евелина Николова, Мими Христова и Юлиана Янева. Квалификациите пропускат Селишка, Николова и Христова. При 53-килограмовите Бинкова изтегли марокнката Зинеб Еш Шабки, а в категория до 76 кг Юлиана Янева започва с Мартина Кюнц (Австрия). При жените квота имаме единствено в категория до 62 кг, спечелена от Биляна Дудова.

Квоти за Летните олимпийски игри в Париж през лятото ще спечелят първите трима във всяка категория. Освен финалистите билет за френската столица ще подпечатат и победителите в допълнителния двубой между бронзовите медалисти. Решителните схватки ще бъдат излъчени пряко по БНТ 3 от четвъртък (09.05) до неделя (12.05) от 18.00 часа.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 11 000 подписа за реформи в детското здравеопазване внесе Фондация "Даная" в Министерски съвет
Над 11 000 подписа за реформи в детското здравеопазване внесе Фондация "Даная" в Министерски съвет
Флорида Пантърс изравни серията след изразителен успех над Бостън Брюинс
Флорида Пантърс изравни серията след изразителен успех над Бостън Брюинс