НОВИНИ

ББР очерта приоритетите си

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
21:15, 03.10.2024
Чете се за: 01:45 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Реиндустрализацията, енергетика и развитието в здравната и социалната сфера са акценти в стратегията на Българската банка за развитие, която вече се осъществява. Ролята на националните банки за развитие и стимулиране на икономиката в Европа беше фокусът на международна конференция, която ББР организира по повод четвърт век от създаването й.

Приоритет за Българската банка за развитие е реиндустрализацията на България.

"Българската банка за развитие ще интервенира на енергийния пазар, подпомагайки публичните потребители евентуално с възможност за фиксирани цени. Реиндустрализация, енергетика, икономика, здравна, социална, образователна инфраструктура. Тези акценти, които стратегията заложи и ББР вече реализира, включително през програма за подпомагане на индустриалните паркове, болниците, военно-промишления комплекс", обясни служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов.

Сферите на информационната и транспортната инфраструктура също са ключови, а банката разработва и програма за Българските пощи. Министър Карадимов коментира и финансирането по Плана за възстановяване.

"Банката е осигурила финансиране на индустриалните паркове, включително на тези, които са бенфициери по ПВУ. Програмите вървят в ход, преговорите вървят в ход и вече като министър мога да ви кажа, че по тези програми ние проблем нямаме", каза Росен Карадимов.

Министерство на иновациите и растежа е реализирало и усвоило програмите по ПВУ за технологична модернизация и преход към кръгова икономика в предприятията.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Не се намират достатъчно общи линии между българските партии, смята Боряна Димитрова
Не се намират достатъчно общи линии между българските партии, смята Боряна Димитрова
Антон Коджабашев пред БНТ: Във федерацията по вдигане на тежести заварихме само дългове
Антон Коджабашев пред БНТ: Във федерацията по вдигане на тежести заварихме само дългове