НОВИНИ

Изложба за 130 години от рождението на цар Борис Трети

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
21:05, 03.10.2024
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Снимка:
Слушай новината

На днешния ден, 3-ти октомври, преди 106 години цар Борис Трети поема управлението на България след абдикацията на баща си цар Фердинанд. Изправен е пред трудната задача да сталибизира страната след двете национални катастрофи и го прави. Днес Националният исторически музей откри изложба за 130-тата годишнина от рождението на Борис Трети. Оригинални документи и предмети, свързани с живота на монарха са събрани във временната експозиция.

Трудно може да се определи най-важното, постигнато от цар Борис Трети за близо четвърт век управление на България. Някои изтъкват ролята му за спасението на българските евреи. Други смятат, че това е подписването на Крайовската спогодба, по силата, на която Южна Добруджа е върната на България. Или пък твърдостта му пред Хитлер. Едно е категорично- голямата любов на народа към него.

"Около 400 хиляди души абсолютно спонтанно присъстват на погребението му.. това е наистина нещо, което не става с укази...ако приемем, че някакъв процент от тях просто традиционно се покланя на бащицата- цар, то всички останали са дошли наистина, защото са го харесвали", обясни директорът на Националния исторически музей доц. Бони Петрунова.

Изложбата представя оригинални и ценни предмети, свързани с живота на царя - мастилница, подарена му от войниците в Чамкория, личната му карта, която е с номер едно, манифеста за възшествието му на трона. На откриването на експозицията дойдоха Симеон Сакскобургготски и внукът му Борис. Какво си спомня за него синът му, шестгодишен към времето на смъртта му", добави доц. Петрунова.

"Въобще ето, ние сме били заедно и това е било винаги голяма радост, защото той беше толкова зает, за сестра ми и за мен беше като подарък, ако влизаше вечерта в стаите ни да поговори с нас или да рисува и такива неща", разказа Симеон Сакскобургготски.

Постоянен в идеите си, скромен, патриот, популярен сред народа- изложбата за Борис Трети- Обединител се опитва да даде един обективен поглед към живота на третия цар от Третото българско царство.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стефани Стоева преодоля квалификациите на сингъл на турнира по бадминтон в София
Стефани Стоева преодоля квалификациите на сингъл на турнира по бадминтон в София
Спортни новини 03.10.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 03.10.2024 г., 20:50 ч.