НОВИНИ

Бенамин Нетаняху с преднина след изборите в Израел, сочат първите екзитполове

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
05:53, 02.11.2022 (обновена)
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

Бившият израелски премиер Бенямин Нетаняху е на път да се върне във властта. Според резултатите от екзитпол, оглавяваният от него Десен блок се очертава победител на парламентарните избори - със спечелени 61 или 62 места в 120-членния Кнесет.

"Биби е крал!", скандират привържениците на Бенямин Нетаняху. Резултатът означава внушително завръщане на бившия министър председател в управлението на страната, който миналата година беше свален от премиерския пост след 12 поредни години на власт.

"Получихме голям вот на доверие. На предишните избори спечелихме 52 места, но сега сме близо до голяма победа", заяви Бенямин Нетаняху, бивш премиер на Израел.

Блокът на доскорошния премиер Яир Лапид получава 54 депутатски места.

"Докато не се преброи последният плик, нищо не е свършило и нищо не е окончателно", каза Яир Лапид, премиер на Израел в оставка.

На трето място се нарежда крайнодясна партия, съюзник на Нетаняху.

Предсрочни избори в Израел: Ще се завърне ли Нетаняху на премиерския пост?

73-годишният Нетаняху е една от най-противоречивите политически фигури в Израел. Той е ненавиждан от центристите и левицата, но е обожаван от обикновените поддръжници на партията му Ликуд. Срещу Нетаняху се води дело за корупция. Той категорично отрича обвиненията. Привържениците му твърдят, че е станал жертва на "лов на вещици". Но според противниците му - Нетаняху е заплаха за демокрацията.

Според палестинския премиер "резултатите от изборите свидетелстват за възход на екстремизма и на расизма в израелското общество". Нетаняху е против създаването на палестинска държава и е твърд поддръжник на изграждането на еврейски селища на Западния бряг.

"Ние, палестинците вече изпитахме политиката на Нетаняху, неговата политика е винаги една и съща, никога няма да се промени, знаем нейното въздействие върху палестинския народ".

Това бяха петите избори в Израел от 2019 г. Очакванията за ниска избирателна активност не се оправдаха - гласували са около 72 процента от избирателите.

Според някои социолози окончателните данни от вота могат да са по-различни от екзитпол, и реалните депутатски места за Десния блок на Нетаняху да се окажат 60, а не 62. Така Десният блок вече няма да има мнозинство. Крайните резултати от изборите ще станат ясни през следващите дни. До тогава привържениците на Ликуд са решени да празнуват.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Необичайно топло и днес, от утре започва захлаждане
Необичайно топло и днес, от утре започва захлаждане
Байерн Мюнхен постигна комфортна победа над Интер и спечели групата си в Шампионската лига с пълен актив от точки
Байерн Мюнхен постигна комфортна победа над Интер и спечели групата си в Шампионската лига с пълен актив от точки