НОВИНИ

Без пробив в разговорите за тавана на дълга на САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:30, 23.05.2023
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Без пробив в преговорите за тавана на дълга на Съединените щати. Президентът Джо Байдън и председателят на Камарата на представителите на американския Конгрес Кевин Маккарти проведоха поредна среща, но сделка все още не е постигната. Всички усилия сега са насочени да бъде избегнат дефолт.

Президентът демократ Джо Байдън и топ конгресменът републиканец Кевин Маккарти не се споразумяха за повишаване на тавана на дълга, чийто лимит сега е 31,4 трилиона долара. Разговорите продължават, но остават само 10 дни преди възможен дефолт, който може да потопи икономиката на САЩ. Републиканците искат намаляване на разходите във федералния бюджет, а президентът настоява за нови данъци.

Кевин Маккарти, председател на Камарата на представителите: "Няма споразумение, но дискусията беше продуктивна по теми, по които сме на противоположно мнение. Проблемът не е в приходите, а в разходите. Ако се интересувате къде са различията ни - те си остават на същите. Вярвам, че като всяко домакинство, всеки бизнес или правителство, което има проблем, трябва да харчим по-малко в сравнение с предишната година".

Ако до 1 юни не бъде постигнато споразумение, САЩ ще изпаднат в невъзможност да плащат дълговете си. Според икономисти въпросът за тавана на дълга често се разглежда погрешно.

"Сякаш Конгресът е семейство, което има кредитна карта и иска да се увеличи лимита й, за да може да харчи повече. Но всъщност няма нищо общо с харченето. Това е като да седнете на вечеря и да обсъждате със семейството дали да платите сметките или да обявите фалит. Повечето хора намират начин да платят. И Конгресът отдавна е намерил начин да го прави", заяви Бетси Стивънсън от Икономическия университет в Мичиган.

По думите на Джо Байдън "фалитът не е на дневен ред".

"Това е напомняне, че Вашингтон може да научи Холивуд на едно-две неща за драмата. Партиите постоянно се борят за вниманието на избирателите. Но в крайна сметка мисля, че ще надделее здравият разум и няма да изпаднем в кредитна криза или в неизпълнение на задълженията си", заяви Сам Стовал, икономист.

Подобна ситуация около дълга на САЩ през 2011 г. доведе до намаляването на кредитния рейтинг на страната и предизвика разпродажба на акции и повишаването на правителствените разходи за заеми.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Активизира се един от най-опасните вулкани в света
Активизира се един от най-опасните вулкани в света
Русия твърди, че въоръжена група е навлязла в нейна територия при Белгород
Русия твърди, че въоръжена група е навлязла в нейна територия при Белгород