НОВИНИ

Безпрецедентен вот: Отстраниха председателя на Камарата на представителите в САЩ

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
06:20, 04.10.2023 (обновена)
Чете се за: 02:20 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Безпрецедентен вот в историята на Съединените щати. Председателят на Камарата на представителите - републиканецът Кевин Маккарти, беше отстранен с 216 гласа, а за оставането му вота си дадоха 210 конгресмени. Президентът Джо Байдън призова за бърз избор на нов председател.

За първи път от 113 години в Камарата на представителите се състоя гласуване за отстраняване на действащия председател. Хардлайнерите в Републиканската партия застанаха срещу съпартиеца си Кевин Маккарти.

Oсем от тях се присъединиха към 208 демократи в същинското гласуване за свалянето му. Причината - тайна договорка с демократите за приемането на законопроект за временното финансиране на правителството. Освен това много демократи са на мнение, че той няма ръководни способности. Предложението за отстраняването на Маккарти беше внесено от конгресмена от Флорида Мат Гейтс.

"Казват, че аз и колегите ми, които не подкрепяме Кевин Маккарти, бихме хвърлили Камарата на представителите и страната в хаос. Хаосът е председателят Маккарти. Хаосът е някой, който не държи на думата си", заяви Мат Гейтс, конгресмен от Флорида.

Маккарти и републиканските му поддръжници обвиниха Гейтс, че е мотивиран от "лична неприязън". Маккарти обясни как е прокарал временно удължаване на срока на финансиране на правителството с помощта на гласове от Демократическата партия.

"В събота поех риск в името на американското общество. Независимо какво се говори никой не знаеше дали законопроектът ще мине. Демократите не го искаха", допълни Кевин Маккарти.

Временно изпълняващ длъжността председател стана конгресменът от Северна Каролина Патрик Макхенри. Засега не е ясно кой ще бъде лидерът на републиканското мнозинство в долната камара на Конгреса, който в момента остава парализиран.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъжът, който взе заложници във Вълково, сам подал сигнал за престъплението
Мъжът, който взе заложници във Вълково, сам подал сигнал за престъплението
Премиерът Николай Денков ще се срещне с работодателските организации
Премиерът Николай Денков ще се срещне с работодателските организации