НОВИНИ

Битката за БФС - кой с какви амбиции влиза в президентската надпреварата (ОБЗОР)

Общо седмина кандидати ще се борят за гласовете на делегатите по време на Конгреса този петък (15 март) - Димитър Бербатов, Георги Иванов-Гонзо, Михаил Касабов, Георги Градев, Георги Захариев, Петьо Костадинов и Манол Иванов

фалстарт първия опит вписване покана извънреден конгрес бфс
bnt avatar logo
от БНТ
20:55, 14.03.2024
Чете се за: 11:35 мин.
Български футбол
Слушай новината

Остават два дни до дългоочаквания Конгрес на Българския футболен съюз (БФС), по време на който трябва да научим името на човека, който ще оглави родната централа след напускането на Борислав Михайлов.

И докато в пространството все още витае въпросът дали оставката на Михайлов изобщо ще бъде приета от делегатите, общо седмина души изразиха своите амбиции за ръководния пост във футболния съюз - Димитър Бербатов, Георги Иванов-Гонзо, Михаил Касабов, Георги Градев, Георги Захариев, Петьо Костадинов и Манол Иванов.

През последните няколко седмици и месеци всеки един от тях гостува в предаването на БНТ "Арена спорт", за да говори за своята програма, а в следващия материал ви представяме отново какво споделиха кандидат-президентите за БФС в студиото:

Димитър Бербатов пред БНТ: Kогато си президент, трябва да можеш да водиш (ВИДЕО)

Рекордьорът по голове с екипа на националния отбор за втори път се кандидатира за президентския пост в БФС, след като през 2021 година загуби по време на изборите от Борислав Михайлов. Случилото се тогава обаче продължава да бъде сред най-обсъжданите теми в пространството, като от екипа на Бербатов неколкократно заявиха, че резултатите от въпросния Конгрес се нелегитимни, като впрочем съдебните дела около него продължават и до днес.

"Ние водим тази битка вече три години. Нормално е да покажем, че имаме зъби. Трябва да покажеш, че има неща, на които държиш и ако те не се случват, ти ще реагираш. Битката вече върви към своя край и последните стъпки трябва да се извървят по правилния начин... Има още няколко малки крачки, които трябва да бъдат извървени, за да се стигне до този правилно проведен конгрес и там да се реши всичко", заяви Димитър Бербатов.

Георги Иванов пред БНТ: Две години работя в БФС и следващата крачка е да бъда президент (ВИДЕО)

През последните две години легендата на Левски работеше в БФС като технически директор, чиято основна отговорност бяха националните отбори. За този период бившият нападател неведнъж информира обществеността, че работи по специално изготвена програма за развитие на младите български футболисти, която се очаква да даде резултати в близко бъдеще и те да допринесат за по-доброто представяне на националния отбор. На фона на всичко това обаче неговата кандидатура дойде изненадващо след оттеглянето на Борислав Михайлов и множеството критики към предишното ръководство.

"Минал съм през всички нива във футбола, смятам, че следващата крачка е да бъда президент. Вече две години работя в БФС и знам как може да се променят нещата. В момента липсва доверие към институцията. Без помощта на държавата, общините и Министерството на младежта и спорта, няма как да помогнем на хората да изпитват удоволствие от факта, че се занимават с футбол", коментира Гонзо, който е считан за един от фаворитите за ръководния пост.

Михаил Касабов пред БНТ: Убедиха ме, че мога още малко да помогна на българския футбол, ще поканя част от стария Изпълком (ВИДЕО)

Футболният функционер, който от дълги години е в управата на родния футбол, също е смятан за един от основните кандидати да бъде избран за президент на БФС - длъжност, която той временно изпълняваше в двата периода след оставките на Борислав Михайлов. Неочаквано за всички Касабов афишира амбициите си да оглави родния футбол за постоянно в средата на февруари, като той бе подкрепен от собствениците на Славия и Локомотив Пловдив - Венцеслав Стефанов и Христо Крушарски, които изтъкнаха неговия опит.

"Доверието към БФС трябва да се върне с работа. Не смятам, че съм фаворит за президентския пост, защото това го решават делегатите. Венци Стефанов ме убеди, че мога още малко да помогна на българския футбол, въпреки че моите години вече понатежаха. Мисля, че има някои неща, които могат да бъдат променени и аз ще ги направя, ако ме изберат", сподели Михаил Касабов.

Георги Градев пред БНТ: Очаквам да има саботаж на Конгреса, целта ни с Бербатов е една и съща (ВИДЕО)

Фигурата на спортния адвокат беше замесена и по време на последния Конгрес, до който той не беше допуснат в качеството си на представител на ФК Балкан Варвара. Още тогава той заяви, че клубът ще заведе дело срещу избора на Борислав Михайлов за президент на БФС, като в следващите три години и половина се превърна в един от най-отявлените критици на футболния съюз. Любопитно е да се отбележи, че до месец октомври миналата година Градев беше част от екипа на друг кандидат - Димитър Бербатов, но напусна, след което в средата на януари изненадващо обяви, че влиза в битката за президент на БФС.

"40-те футболни клубове, които бяха изключени от БФС и присъстваха на срещата със спортния министър през октомври, ми благодариха за начина, по който съм ги защитил и ми споделиха, че виждат мен като лидера на новото време... Получих още много обаждания от страната на хора, които се притесняваха, че ако кандидатурата на Бербатов не бъде успешна, то гласовете може да отидат в грешна посока. Аз влизам, за да взема положителния вот за мен и негативния срещу Димитър, за да не попадне той в грешни ръце", разкри Георги Градев.

Георги Захариев пред БНТ: В българския футбол липсва методика, не трябва да се инвестира в нов национален стадион (ВИДЕО)

Футболният агент заедно с Димитър Бербатов са единствените двама кандидати, които взеха участие и при предишния Конгрес на БФС през октомври 2021 година. Тогава Захариев си направи самоотвод в подкрепа на Бербатов, а сега разкри, че се включва в битката отново, защото вижда как някои от предишните му идеи впоследствие са влезли в употреба на вече бившото ръководство на БФС.

"Искам да се върна към първата ми кандидатура - през октомври 2021 година. Тогава исках да предизвикам дебат и да изложа моите идеи. Тогава написах най-подробната програма по отношение развитието на детско-юношеския футбол. В нея имаше 30 точки с проблеми и решения и мога да твърдя, че поне пет от тях бяха използвани от БФС, въпреки че Борислав Михайлов нямаше никаква изложена програма", каза Георги Захариев.

Петьо Костадинов пред БНТ: Във футбола се преплитат много нездрави интереси и има опасност от хаос (ВИДЕО)

Още един лицензиран мениджър влиза в борбата за президентския пост в БФС, като в миналото Костадинов има опит и като спортен журналист. Той е учредител на Българската асоциация на футболните агенти и освен това е лицензиран агент в листа на ФИФА. В професионалната му визитка личат още периоди като член на управата на клубовете по акробатика и волейбол на ЦСКА, а освен това в началото на века работи и като търговски директор в ПФК ЦСКА.

"Ние сме над 50 човека и работим шеста година съвършено доброволно и дълбаем в проблематиката. Протестът тогава не беше повода, но ни събра да анализираме ситуацията. Във футбола се преплитат твърде много нездрави интереси и съществува опасност от хаос. Никой от нас не е имал детска мечта да стане президент на БФС, но ние сме хора, които сме вътре в системата. Екипът е изключително голям и имаме хора с опит в бизнеса, медийни експерти", заяви в студиото на "Арена спорт" Петьо Костадинов.

Манол Иванов пред БНТ: Футболните хора копнеят да видят решения от някой нов човек (ВИДЕО)

Юрист по образование, фигурата на Иванов за редица футболни фенове беше напълно непозната преди той да обяви кандидатурата си за президент на БФС през месец януари. Роден и израснал в София, Манол е син на легендарния бивш футболист на Левски Александър Манолов, като в юношеските си години дори играе в академията на "сините". Впоследствие обаче той поема по друг път, но все пак остава близко до играта и в периода 2020-2021 г. изпълнява функциите на изпълнителен директор в Нефтохимик Бургас.

"През годините в живота си, в бизнеса, съм се ръководил от една максима, когато говоря с човек, който има бизнес или е направил друго нещо, в един момент си казвам: "Защо и аз да не го направя? Имам ли тази възможност? Имам ли опита?" Това започна да поражда в мен тази сериозна идея... Сега е моментът да се даде положителния вот за промяна в българския футбол. Който не гласува за тази промяна, след 15 март няма просто да има правото да се сърди на никого", категоричен е Манол Иванов

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Донски, Неделчев и Динев са полуфиналисти на двойки на международни тенис турнири
Донски, Неделчев и Динев са полуфиналисти на двойки на международни тенис турнири
Спортни новини 14.03.2024 г., 20:50 ч.
Спортни новини 14.03.2024 г., 20:50 ч.