НОВИНИ

Бивши МВР министри: Изслушването на службите в НС беше напълно безсмислено

bnt avatar logo
от БНТ
09:17, 31.05.2023
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

Вчерашното изслушване на директорите на службите в парламента беше напълно безсмислено, тъй като заседанието беше открито и не можеше да се обсъжда никаква класифицирана информация. Около това мнение се обединиха бившият министър на вътрешните работи Емануил Йорданов и бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев в "Денят започва".

"Всички ръководители и на служби се назначават с решение на МС и указ на президента. Предвиждането на назначаването на определено лице с президентски указ е заложено и в Конституцията. Тук има един много стар спор, в който няма единно мнение - дали президентът трябва да има някакви функции при назначението или не. Струва ми се, че този спор трябва да се води в професионалните общности, между хора, които са наясно с темата", коментира Йорданов..

Според Филип Гунев вчера са зададени предимно политически въпроси и са получени вместо професионални обяснения - политически отговори, особено от председателя на ДАНС.

"По отношение на назначенията трябва да разграничим нещата. Да съгласуваш значи да питаш някого - окей ли е или не този да го назначим. Такава практика според мен няма. Дали след като ти си направил някакъв куртоазен избор на ключови партньори предварително да им съобщиш нещо, това не е съгласуване. Мисля, че това може би е допустимо и вероятно се прави".

По думите му назначенията на шефове на служби през последните години са правени на база преценка дали съответните кандидати са годни за позицията.

Вижте разговора във видеото

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Капсула с космически туристи на SpaceX успешно се приводни край Флорида
Капсула с космически туристи на SpaceX успешно се приводни край Флорида
Протест в подкрепа на президента Румен Радев се провежда пред северния вход на Народното събрание
Протест в подкрепа на президента Румен Радев се провежда пред северния вход на Народното събрание