НОВИНИ

БНТ в изборния ден: Специална програма от горещите точки, най-добрите анализи, най-точните резултати

Цанка Николова
от Цанка Николова
07:15, 09.06.2024
Чете се за: 04:17 мин.
У нас
Слушай новината

В изборния ден БНТ ще ви предложи специална програма. Политическите журналисти, репортерите и кореспондентите ще предават за вас от горещите точки в страната и в Европа през целия ден и в изборната нощ. Споделяме важното в новинарски емисии. В предаванията на БНТ от сутринта до късно вечерта ви показваме първите резултати и реакциите на кандидатите и политическите лидери. Първо при нас коментират най-компетентните анализатори. И на тези избори специален софтуер, създаден за БНТ, обработва и представя социологическите данни, за да достигнат бързо и точно до нашите зрители.

Най-интересните гости, най-задълбочените анализи и най-точните прогнози. Как гласува България в първите часове на вота проследяваме в сутрешния блок с водещи Мая Костадинова и Георги Любенов.

"Поставяме началото на деня с най-актуалното, с първите очаквания, със старта на изборния ден, с желанието да постигнем поне малко по-добра избирателна активност от останалите досега в тази дълга серия от изборите. Т.е. стартът на изборния ден през призмата на гостите в студиото, на желанието на екипа ни, на всички пратеници на всички горещи точки в Европа, в страната, с живите включвания, с гостите в студиото - гости, които по традиция ще очертаят изборния ден", каза Георги Любенов, водещ на "Избори 2024: Денят започва".

Веднага след новинарската емисия в 15.00 ч. в "Големият избор" водещите Мариана Векилска, Поли Златарева и Стефан А. Щерев поглеждат към България на глобалната карта. Очакват ви и разговори с обичани актьори, певци и писатели за изкуствения интелект, за новите професии и новото "нормално".

"И в този изборен ден отново ще оправдаем високото обществено доверие към БНТ. Със социолог, политолог и дипломати ще следим как България гласува за национален и европейски парламент. Ще ви срещнем с успешни българи и у нас, и в чужбина и с чужденци, превърнали България във втория им европейски дом. Ще говорим за изборите, които правим днес, защото от тях зависи нашето утре", категорична е Поли Златарева, водещ на "Избори 2024: Големият избор".

Кулминацията е в 19.00 ч., когато започва "Резултатът" с водещи Бойко Василев и Аделина Радева в София и Добрина Чешмеджиева директно от Брюксел, когато зрителите ще научат и първите прогнозни резултати за Европейски парламент и за народно събрание.

"Традиционно най-точните резултати, най-пълните коментари, най-добрите анализи и един единен разказ, който да слее в едно това, което се случва в Европа и това, което се случва в България, защото изборите са 2 в 1", каза Бойко Василев, водещ на "Избори 2024: Резултатът".

"Това означава не просто повече работа и повече данни, това означава и много по-различен поглед към националните избори през европейските и към европейските през националните избори. Т.е. ние ще кръстосваме данни и ще видим колко много неща зависят едно от друго и как са се променили във времето от предишните европейски избори досега, преминавайки през 6 парламентарни избора за последните 3 години в България", заяви Аделина Радева, водещ на „Избори 2024: Резултатът“.

Всичко важно в хода на изборния ден ви очаква в ефира на БНТ и онлайн на www.bntnews.bg и в социалните ни мрежи.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна изборният ден в София
Започна изборният ден в София
Последен ден от евровота
Последен ден от евровота