НОВИНИ

Болница в Пловдив прави антигенни тестове, след като затвори цяло отделение заради заразени медици

пловдивска болница прави антигенни тестове всички постъпващи пациенти
bnt avatar logo
от БНТ
23:10, 02.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Пловдивска болница вече прави антигенни тестове за коронавирус на всички пациенти, които постъпват в здравното заведение. По този начин заразените се изолират от останалите пациенти още преди да бъдат приети и не се допуска разпространение на вируса вътре в болницата. Медицинският персонал също е подготвен и знае в кои случаи обслужват хора с COVID-19.

В болницата взели решение за масовата употреба на антигенните тестове, след като се наложило да затворят цяло отделение заради заразени с коронавирус медици.

"Една спешна пациентка с тежък инфаркт зарази 14 човека от нашето кардиологично отделение, тогава взехме решение, че всеки един пациент, влизащ в болницата за лечение, ще му се прави, за наша сметка естествено, такъв антигенен тест", обясни управителят на МБАЛ "Св. Каридад" Христо Христев.

Пациентите с положителни тестове се изолират в отделни стаи. Наблюдават се и ако състоянието им е стабилно, се прехвърлят в COVID отделението на болницата.

"Всяка седмица подлагаме и нашите екипи на такива тестове", допълни Христев.

Антигенните тестове са значително по-евтини от PCR-те, а са съизмерими по точност. Пробата се взима отново от носа, но резултатът излиза до 20 мин.

"Тестът е с изключително висока чувствителност и изключително висока специфичност, което означава, че няма кръстосана реактивност към други вируси, тъй като носът съдържа повече от 70 вида вируси", обясни д-р Жулиен Ненков.

При положителен резултат, от болницата подават информация за пациента и към регионалната здравна инспекция.

Репортер: Деница Торньова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пред БНТ: Разкази на българи след атаката във Виена
Пред БНТ: Разкази на българи след атаката във Виена
МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена
МВнР: Няма данни за пострадали български граждани при стрелбата във Виена