НОВИНИ

Боряна Калейн: В София ще се боря за световната титла

Борил Гочев
от Борил Гочев
10:00, 01.07.2022
Чете се за: 04:50 мин.
Спорт
Боряна Калейн
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Българската гимнастичка Борян Калейн изрази увереност, че през септември тази година ще може да се бори за световната титла в многобоя на предстоящия планетарен шампионат в София.

В интервю за страницата на Българската федерация по художествена гимнастика (БФХГ) Калейн се върна и към европейското първенство в Тел Авив в средата на миналия месец, когато остана със сребърен медал в многобоя, но след това завоюва две златни отличия и един бронз във финалите на отделните уреди.

"Щастлива съм от начина, по който приключи това състезание. Не знам дали някога емоциите в мен ще притихнат, но завинаги ще помня тези четири дни. Форматът на състезанието за индивидуалното е много тежък. Играем четири дни - 12 съчетания. Смятам, че допуснатите грешки бяха съвкупност от умора и не достатъчно добра концентрация на някои моменти. Последният ден от състезание беше най-тежък за мен и да, това беше денят, в който показах коя всъщност съм и какво мога. Успях да се преборя за два златни и един бронзов медал", заяви Калейн.

Боряна сподели, че вече с нейния екип са направили необходимия анализ и вече гледат към световното първенство у нас, което ще се проведе между 14 и 18 септември и ще бъде излъчено в ефира на БНТ.

"Да, направихме анализ и няколко промени по съчетанията. До Световното първенство имаме малко повече от два месеца и смятам, че дотогава ще вляза в перфектна форма, и ще се боря за световната титла. До Световното първенство ще наблегнем основно на работата в залата. Има само две състезания от международния календар и ще бъдат направени няколко вътрешни контролни", коментира участничката на Олимпийските игри в Токио през миналата година.

Боряна Калейн говори и за конкуренцията в отбора в лицето на Стиляна Николова, която на свой ред спечели бронзов медал в многобоя на европейското първенство в Тел Авив.

"Конкуренцията в един отбор е много полезна. По този начин всички ние постоянно се опитваме да надграждаме собствените си умения и напредваме. Това, което ми харесва е, че ние сме първо отбор и чак след това конкурентки", заяви Калейн.

Българската гимнастичка коментира и как се е отразил на спорта новият правилник за съчетанията, който беше въведен в началото на новия сезон.

"Сегашният правилник е много по-различен от предишния. Смятам, че той до голяма степен успява да намери баланса между трудност с тяло, трудност с уреда и артистичността, която е неизменна част от нашия спорт", сподели родната родната грация.

Накрая Боряна Калейн разкри малко повече и за проекта "Мечта за триумф" с нейно участие, който има за цел да събере средства за ремонт на залата на клуб "Левски-Триадица"

"Това е един проект, който приех много присърце. Проектът е с благотворителна цел, а именно да се съберат средства за ремонт на залата на "Левски-Триадица". Самата аз съм започнала първите си стъпки там, прекарала съм много години и за мое огромно съжаление пари за ремонт така и не бяха отпуснати въпреки многократното одобрение на нашия проект. Когато получих предложение да се включа в този проект от Мариана Пищалова, бях щастлива, че мога да направя нещо по този въпрос. В свободното си време обичам да рисувам и въпреки че тя само беше чула за това и не беше видяла нито една моя рисунка, ми възложи да се включа именно с тази част", завърши Боряна Калейн.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber!

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сигнали за мъртва риба в язовир "Студен кладенец" край Кърджали
Сигнали за мъртва риба в язовир "Студен кладенец" край Кърджали
Корнелия Нинова: Няма невинни, всички сме виновни
Корнелия Нинова: Няма невинни, всички сме виновни