НОВИНИ

Божидар Андреев записа нула в изтласкването в по-горната категория на Държавното първенство по вдигане на тежести

Щангистът тренира усилено, за да избегне подобни грешки на Олимпийските игри

божидар андреев донесе първи медал българия световното вдигане тежести рияд
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
17:12, 29.06.2024
Чете се за: 03:17 мин.
Други спортове
Слушай новината

Божидар Андреев, който ще бъде един от представителите на България на Олимпиадата в Париж, записа нула в изтласкването в категория до 81 килограма на Държавното лично първенство по вдигане на тежести в Русе. След като два пъти не успя да вдигне 190 килограма, той не се справи и с 200.

28-годишният щангист от Тополчане спечели квота за Игрите във френската столица в категория до 73 килограма.

На подиума в Канев център на Русенския университет "Ангел Кънчев" той изхвърли 160 килограма, с което заслужи златен медал в движението. В двубоя първото място зае Стилиян Николов от Титан (Варна).

"На изхвърлянето се справих, но и аз не знам защо така се получи на изтласкването. За първи път ми се случва. Надявам се, че на Олимпиадата ще е много по-добре и няма да направим тези грешки, които направихме днес", каза Андреев.

Той добави, че в момента мисли само за подготовката за Париж.

"Тренирам по два пъти на ден. Доскоро бяхме на Белмекен. Продължаваме с лагер в Граматиково. На 12 юли пътуваме за Дижон. Таме имаме тренировъчен лагер 20 дни и след това в олимпийското село", каза още Андреев.

Вчера Карлос Насар спечели злато при младежите, като записа три рекордни постижения в титулярната си категория до 89 килограма, въпреки че те няма да бъдат признати.

Другият представител на България на Олимпиадата Иван Димов пропусна надпреварата в категория до 61 килограма. Треньорът на националния отбор Иван Иванов уточни, че по време на загрявката 21-годишният софиянец е почувствал неразположение в оперираното през април коляно и затова са решили да не се рискува. Иванов добави, че не очаква това да попречи на участието му в Париж.

В негово отсъствие при 61-килограмовите домакините от Русе заеха трите места на почетната стълбичка. Дениз Данев спечели злато в двубоя, Джан Зарков - сребро, а Хаят Весков - бронз.

По-рано през деня шампионски медали от Държавното първенство спечелиха Мирослав Христов от Преслав в категория до 55 килограма, Здравко Пеловски от Мизия (Кнежа) в кат. до 67 кг. и Диан Пампурджиев от Марица (Пловдив) в кат. до 73 кг.

При жените златото беше за Иглика Танкова от Херкулес (София) в категория до 45 килограма, Ивана Петрова от Шумен в кат. до 49 кг., Магдалена Димитрова от Титан (Варна) в кат. до 55 кг, Цветелина Стоянова от "Фортиус 2020 - НСА" в кат. до 59 кг., Мария Арнаудова от Титан (Варна) в кат. до 71 кг., Габриела Кирева от Хасково в кат. до 76 кг., София Стефанова от Титан (Варна) в кат. до 81 кг., Джесика Иванова от Марица (Пловдив) в кат. +87 кг.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Гледайте НА ЖИВО спорт безплатно на:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даря Касаткина спечели първата си титла на трева
Даря Касаткина спечели първата си титла на трева
Нападение в Белград: Раниха полицай, охраняващ посолството на Израел
Нападение в Белград: Раниха полицай, охраняващ посолството на Израел