НОВИНИ

Чуйте записа, разпространен от Радостин Василев, който предизвика политическа буря

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
16:26, 26.05.2023
57795
Чете се за: 14:45 мин.
У нас
Слушай новината
  • Радостин Василев разпространи запис от онлайн заседание на ПП;
  • Той напуска парламентарната група на ПП-ДБ;
  • Василев ще гласува против кабинет между ПП-ДБ и ГЕРБ;

Депутатът Радостин Василев разпространи записи от провело се онлайн заседание на Националния съвет на “Продължаваме промяната", в които Кирил Петков твърди, че Бойко Борисов "ще бъде изпран" и докато той се страхува от Иван Гешев правителство ще има.

Очаквано записът предизвика бурни реакции и крайни оценки сред политическите сили. Преговарящите за правителство с втория мандат ГЕРБ и ПП-ДБ видяха в действията на Василев опит да се провали съставянето на кабинет. Самият Радостин Василев, който се присъедини към ПП след като напусна ИТН, заяви днес, че не е съгласен с преговорите за редовен кабинет между ГЕРБ и неговата парламентарна група. Затова я напуска и започва свой политически проект.

По-късно Радостин Василев разпространи целия запис.

Чуйте записа тук:

Радостин Василев заяви, че не може да подкрепи коалиция между ПП-ДБ и ГЕРБ.

"Ще гласувам против тази коалиция и ще напусна парламентарната група на ПП заради това, че според мен и според членовете на гражданското движение, ръководните му органи, това е предателство спрямо огромна част от българските избиратели, които гласуваха доверие на ПП", заяви Радостин Василев.

Василев опроверга твърденията на Кирил Петков от снощи, че има над 10 часа записи, синтезирани в 4 минути, които са записани от службите по време на срещи на членове на ПП като инструментът е бил Радостин Василев.

"Представители на коалицията са били записвани по време на работни срещи, в НС и нашите офиси, по време на Изпълнителен съвет, национален съвет, срещи в Парламента, записи на хора от ПП и ДБ. Широкият обхват говори, че са използвани записващи устройства в нашите централи и сградите на НС", заяви вчера Кирил Петков.

"Това са лъжи, никой не е правил подобни записи, нито в стаята на групата, нито в централата на ПП, това не отговаря на истината и най-вероятно господин Петков, вчера го видях, беше доста уплашен, не знам защо, се притеснява от някакви други записи, които обаче аз не разполагам с тях. Службите са моят таблет и моят хол", отговори днес Радостин Василев.

Оказа се, че записът, с който разполага Радостин Василев, е на онлайн заседание на Националния съвет на ПП, проведено на 21 май в 22:00 ч., на който имало над 50 участници и на който той също бил поканен. "Записът е от четири часа и половина и не е таен", каза Василев. Той пусна пред журналистите част от него като каза, че не е манипулиран.

Борисов: Прилагат се сценарии към ПП-ДБ с цел да няма правителство

Радостин Василев добави още, че ПП-ДБ се опитват да заблудят хората, че не са в коалиция с ГЕРБ, а в същото време лидерите измислят механизъм за защита на Бойко Борисов. Каза, че след натиск, на Националния съвет решението за правителство е минало с 25 срещу 24 гласа. След този запис се надява да няма правителство. Действията му не са координирани с президента Румен Радев. Колкото до това, че е започнал всичко, защото няма да е министър.

"Аз не мога да бъде министър в правителство с ГЕРБ и Мария Габриел", коментира Василев.

Каза още, че ще остане в Народното събрание, че ще прави политически проект, а от снощи след обаждане от ДАНС и данни за заплаха вече има охрана.

КАК РАЗПРОСТРАНЕНИТЕ ЗАПИСИ БЯХА КОМЕНТИРАНИ ОТ ПОЛИТИЧЕСКИТЕ СИЛИ?

  • ПП-ДБ: Защо президентът бави връчването на мандата;
  • ГЕРБ-СДС: Прави се опит за дестабилизиране на разговорите за кабинет;
  • "Възраждане" подава сигнал срещу Асен Василев и Кирил Петков;
  • ДПС поиска Велико народно събрание;
  • БСП: Абсолютен международен скандал;
  • ИТН: Това е национално предателство;

"Продължаваме промяната"-"Демократична България" видяха в оповестяването на записите на Радостин Василев атака срещу тях от проруски сили, които не искат да се състави редовно правителство. Те попитаха и защо президентът Радев бави връчването на мандата и синхронизирано ли е това с пресконференцията на Радостин Василев? ГЕРБ-СДС също смятат, че се прави опит за дестабилизиране на разговорите за кабинет. "Възраждане" подава сигнал срещу Кирил Петков и Асен Василев за национална измяна, ДПС поиска Велико народно събрание за промени в Конституцията, БСП опредили случая като "международен скандал", а ИТН - като предателство.

Целенасочена и координирана атака на проруските сили срещу възможността да се състави редовен кабинет. Така съпредседателят на ПП Кирил Петков определи изнесения от Радостин Василев запис.

"Явно възможността да се сформира редовно правителство, което да реформира службите и да вкара България в Шенген, е главната причина за днешната атака. Наблюдаваме как от днес има координация на проруските сили в България, включително и "Възраждане", а тази сутрин и БСП. Важен факт, който чухме днес е, че шефът на ДАНС е осигурил охрана на редовен депутат снощи в 22:00 ч.", заяви Кирил Петков.

Петков не можа да потвърди дали записът е монтиран и заяви, че е получил информация за още записи, правени в НС и стаята на групата. Попита:

"А най-големият въпрос е защо президентът продължава да бави връчването на втория мандат и дали това е синхронизирано с днешната пресконференция?"

Петков отрече назначенията, които се готвят по върховете на службите, да се консултират с чужди посолства и потвърди, че при първото си гласуване Националният съвет на партията е бил против съвместно управление с ГЕРБ. Заяви, че разговорите за кабинет продължават.

"Това, което ние сме заявили и подкрепата ни за ясните параметри за премиер Николай Денков в първите 9 месеца и премиер Мария Габриел във вторите 9 месеца, с правителство, което остава през целия срок да действа, ние оставаме зад тази си позиция. Към този момент това е единствената работеща формула", допълни Петков.

СНИМКИ: БГНЕС

Христо Иванов отрече да е намирал формула, с която да се отложи даването на имунитета на Бойко Борисов за шест месеца. Обсъждали били модела на ЕП за разглеждане исканията за сваляне на имунитети.

"Абсолютно сериозно сме го обсъждали това нещо. Без оглед на Бойко Борисов или някой друг конкретен депутат. Още повече - такива искания няма към момента. Обсъждали сме го с оглед на ситуацията като цяло в страната, в която главният прокурор заявява, че ще атакува Парламента, нарича ги боклуци, нас нарича боклуци Парламента, защото НС искал да му ограничава правомощията", заяви Христо Иванов, ПП-ДБ.

Христо Иванов определи записите като шантаж и призова никой да не им се поддава. По-рано академик Николай Денков също видя опит да се взривят разговорите за кабинет.

"Виждаме опити от всякакви страни да може да се блокира правителството. Мисля, че е ясно, че има причини за това. Разделението е голямо накъде ще тръгне България през следващите години. Залогът е голям. Аз мисля, че това, което каза г-н Петков, е достатъчно ясно", заяви акад. Николай Денков, съпредседател на ПГ на ПП-ДБ.

Подчерта, че проблем в разговорите с ГЕРБ са и промените в НПК, които смъкват от 17 на 13 гласовете, необходими за смяна на председателите на ВАС и ВКС. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че на него записите няма да му повлияят и че те целят същото, както и записите, излизали по негово време - сваляне на правителството, а в случая - блокиране на разговорите за такова.

"Да не се направи правителство, защото всичко е много близко да се състави правителство и целта е тази. Тя е видна", заяви Борисов.

Борисов определи записите като "нечистоплътни", както и твърденията, че ПП-ДБ щели да го изперат.

"Аз не настоявам за нищо, Мария Габриел води преговорите, аз не участвам. Така че подобни думи, някой щял да ме изпере, мен ме е изпирал само народът. Аз само тази в кавички слагам "Де Лонги", за да звуча малко и аз западно, рекламно, дет се вика, ме интересува какво гласуват хората. Видяхте как престанаха да говорят за кюлчета и шкафчета, нали видяхте как престанаха, що?", заяви Бойко Борисов.

"Възраждане" обвиниха Кирил Петков и Асен Василев в национално предателство заради твърденията, че ще съгласуват назначенията на шефовете на специалните служби с посолства на партньори. И заявиха, че ще внесат сигнал срещу тях до главния прокурор.

"Трябва да бъдат незабавно арестувани. Най-неприятното в цялата история е, че същите тези чужди агенти, шпиони, саботьори, същите тези чужди агенти обвиняват нас от Възраждане. Крадецът вика дръжте крадеца", заяви Костадин Костадинов, лидер на "Възраждане".

Според ДПС сме свидетели на разпад на държавността, тъй като нито една конституционна власт - законодателна, изпълнителна и съдебна - не функционира.

"Представите си само как изглеждаме пред очите на нашите партньори и съюзници от НАТО и ЕС. Заприличахме на анимационна държава. Нарушители на Конституцията на Република България, на законите на страната, нарушители на граждански и човешки права в страната се правят на моралисти и морални съдници. Какъв е изходът от тази ситуация? Преди година и половина от ДПС предложихме промени в Конституцията. Сега вече виждаме, че се сетиха, че освен предизборен популизъм за реформа в съдебната система, са нужни и действия, а истински дълбоки реформи без промени в Конституцията на Република България няма как да станат. Затова сега в тази ситуация ние от ДПС предлагаме преучредяване на държавата, свикване на Велико народно събрание", заяви Мустафа Карадайъ, лидер на ДПС.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова определи целия случай като международен скандал.

"Става дума за скрити договорки на коалицията на имунитетите. Нарекохме ви коалиция на омертите и имунитетите. Какво се чува от тези записи? Първо, абсолютен международен скандал, как смятате, че Урсула фон дер Лайен, участниците в Г-7 гледат на факта, че мандатоносителят за бъдещо правителство в България публично обявява, че те са оказвали натиск за съставяне на правителство?", заяви Нинова.

По-рано тя хвърли вината за всичко случващо се върху Бойко Борисов, който преговарял с партиите и видя съпричасност и на президента Радев.

"Виждам, че бави втория мандат, необяснимо защо. Вероятно печели време", заяви Нинова.

ИТН заявиха, че записите дават нагледен пример какво е дълбоката държава - ръководствата на службите се съгласуват от чужди посолства, което било национално предателство.

"Чухме как г-н Христо Иванов, като добър юрист, предлага гениално решение да пази имунитета на Бойко Борисов. Той е добър юрист, респект. Чухме как Кирил Петков гордо зявява как техният електорат е между 7-10%, но понеже са направили ала-бала, имат тоя резултат. Това е фалшификация на изборите. А тези с ала-балата трябва да напуснат залата и да не се ще връщат никога", заяви Тошко Йорданов.

В публикация във фейсбук лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че записът показва цялата гнила същност на Радостин Василев и на хората, които е записал. И че сега изрази "Аз нали ви казах?!" са верни, но с нищо няма да помогнат.

По темата работят: Елиана Димитрова, Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Стоилов харесал ляв бек от Румъния за ЦСКА
Стойчо Стоилов харесал ляв бек от Румъния за ЦСКА
Адриан Андреев загуби драматично във финалния кръг на квалификациите на "Ролан Гарос"
Адриан Андреев загуби драматично във финалния кръг на квалификациите на "Ролан Гарос"