НОВИНИ

ЦИК: Машинно гласуване ще има

Вера Александрова
от Вера Александрова
21:10, 17.06.2021
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Слушай новината

На тези избори за първи път ще се гласува само с машини, а преговорите за това кога и откъде ще бъдат доставени необходимите допълнителни бройки продължават. От Централната избирателна комисия обявиха, че очакват развръзка по темата в близките дни. Говорителят Цветозар Томов отново увери, че дори и нито една машина да не се достави допълнително, машинен вот ще има във всяка секция с над 300 избиратели в страната и в чужбина.

ЦИК настоява за повече машини, за да може избирателите да гласуват спокойно, без опашки, а не защото има риск от провал на вота, обясни Цветозар Томов.

"Борим се за още машини преди всичко, за да създадем необходимия комфорт на избирателите в тежките секции, не защото има риск да се провалят изборите. Да може хората да гласуват спокойно, без да чакат дълго време на опашки и ходът на изборния процес да е цивилизован", поясни говорителят на комисията Цветозар Томов.

Той отговори на директора на "Сиела Норма" Веселин Тодоров, който в интервю за БНР обяви, че от ЦИК им предлагат договор с неизпълними условия и ги притискат до стената.

Шефът на "Сиела Норма": ЦИК ни предлага тежък договор за машините

"Ако "Сиела Норма" не желае да подпише договора и иска да е почтена спрямо досегашната си работа с ЦИК, би следвало в максимално кратък срок да уведоми за това комисията, а не да я притиска до стената, като нито го подписва, нито се отказва от него", подчерта Цветозар Томов.

Говорителят Росица Матева добави, че е предвидена широка разяснителна кампания и пробно гласуване в цялата страна. Но това също се бави заради продължаващите преговори със "Сиела Норма".

"Нямаме изготвена демо версия на софтуера за гласуването и за частичните местни избори, и за Народно събрание, която трябва да бъде инсталирана на 120 машини по проекта на този договор, за който говорихме досега. Имаме съгласие в ЦИК да бъдат изпратени в цялата страна по три машини на Районна избирателна комисия", каза още говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

От ЦИК обявиха, че секциите в чужбина ще са между 750 и 800. Очаква се най-много да са те във Великобритания, Германия и Турция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Банкова служителка предотврати опит за обир (обновена)
Банкова служителка предотврати опит за обир (обновена)
Нидерландия взе своето срещу Австрия и спечели Група "С"
Нидерландия взе своето срещу Австрия и спечели Група "С"