НОВИНИ

Денков в Давос: Мотото на срещата е "Възстановяване на доверието"

bnt avatar logo
от БНТ
06:13, 16.01.2024 (обновена)
Чете се за: 01:55 мин.
У нас
Слушай новината

Дезинформацията, екологичните рискове и икономическата несигурност ще обсъжда премиерът акад. Николай Денков в Давос. В центъра на дискусиите тази година са идеи и стратегии, свързани с икономическа несигурност, екологични рискове, изкуственият интелект и противодействието на фалшивите новини.

"Европа беше начело в науката, иновациите и силата през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век, но след това САЩ и Китай осъзнаха по-бързо от нас, че не трябва да противопоставяме фундаменталните на приложните науки. Тези страни инвестираха в развитието на наука, ориентирана към пазара, благодарение на която получават дивиденти. Така привлякоха талантливите хора от Европа и създадоха екосистема, в която науката и иновациите са свързани. Направиха го по-бързо от Европа", заяви премиерът Николай Денков.

Според доклада, дезинформацията е един от най-големите краткосрочни рискове, докато екстремните метеорологични условия се издигат като ключов дългосрочен проблем. Николай Денков ще участва в серия дискусии и лични разговори.

Мотото на срещата в Давос тази година е „Възстановяване на доверието”. Над 2800 участници, включително около 60 държавни и правителствени ръководители, ще вземат участие във форума в Давос.

Сред водещите политически лидери ще бъдат френският президент Еманюел Макрон, председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен и китайският премиер Ли Цян.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хутите разширяват обхвата на нападенията си
Хутите разширяват обхвата на нападенията си
Ветровито време днес, но облачността ще намалява
Ветровито време днес, но облачността ще намалява