НОВИНИ

Нов удар по американски товарен кораб в Червено море

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
22:14, 15.01.2024
Чете се за: 04:32 мин.
По света
Слушай новината

Ден след като хутите изстреляха крилата ракета по американски разрушител, товарен кораб, отново собственост на САЩ, е бил улучен от ракета край бреговете на Йемен.

Според британски източници, на плаващия под флага на Маршаловите острови кораб е избухнал пожар, но той остава годен за плаване и няма пострадали. Атаките срещу израелски кораби в Червено море ще продължат, обяви главният преговарящ от страна на йеменските бунтовници. Британските и американските кораби са вече "легитимни цели", заяви още тази вечер говорител на хутите пред телевизия Ал Джазира.

"Гибралтар ийгъл" е бил ударен на около 100 мили, югоизточно от град Аден. Порезен е с противокорабна балистична ракета, изстреляна от район, контролиран от хутите, в Йемен, съобщи американската армия. Плавателният съд, превозващ продукти от стомана, е понесъл ограничени щети в товарната си част, но е стабилен и продължава по маршрута си. Корабът е американска собственост, но плава под флага на Маршаловите острови. Според британски източник хутите са изстреляли три ракети, но две от тях не са достигнали морето.

Нападението беше извършено след американско-британските удари по цели на хутите в Йемен, на които бунтовниците се зарекоха да отговорят. Вчера американските военни обявиха, че са свалили крилата ракета, насочена към американски ескадрен миноносец, действащ в южната част на Червено море.
Иран призова САЩ и Великобритания "незабавно да спрат войната" срещу Йемен, а президентът Ебрахим Раиси осъди въздушните удари, заявявайки, че те разкриват агресивната същност на американците. Подкрепяната от Техеран ливанска групировка Хизбула посочи, че Вашингтон греши, като си мисли, че това ще спре хутите.

"По-опасното, че това, което правят американците в Червено море, вреди на цялото корабоплаване, дори на корабите, които не отиват в Палестина и тези, които не са израелски. Дори кораби, които нямат нищо общо, защото морето се е превърнало в сцена на бойни действия, ракети, дронове, бойни кораби. Ако преди сигурността на международното корабоплаване в Червено море беше 95%, сега тези арогантни глупаци го унищожиха", каза Хасан Насрала, лидер на Хизбула.

Великобритания обяви, че ще изчака, преди да нанесе нови удари срещу хутите. Подобно на САЩ, Лондон обяви, че не желае война с Йемен, но че няма да се поколебае да предприеме нови действия в отговор на нападенията в Червено море.

Миналата седмица САЩ и Великобритания извършиха съвместни въздушни атаки срещу позиции на бунтовниците в Йемен, а ден по-късно американските сили нанесоха удар по радарна система в Сана.

"За нас предприемането на военни действия беше последната възможна реакция на нападенията на хутите. Ударите, които нанесохме, бяха с ограничен периметър и срещу ясно избрани точки, но бяха и абсолютно необходими", посочи Дейвид Камерън, външен министър на Великобритания.

В съвместно изявление Египет и Китай заявиха, че следят отблизо ситуацията, акцентирайки върху безопасността на корабоплаването.

"Водите в Червено море са важен международен търговски маршрут за стоки и енергия. Китай призовава за спиране на тормоза и атаките срещу търговски кораби и поддържане на стабилни вериги на доставки и международен търговски ред", каза Ван И, министър на външните работи на Китай.

Хутите започнаха да атакуват товарни кораби през ноември в знак на солидарност с палестинците в ивицата Газа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Крумовград трансферира Раян Сенхаджи в руския футболен елит
Крумовград трансферира Раян Сенхаджи в руския футболен елит
Ботев Враца взе двама футболисти на проби
Ботев Враца взе двама футболисти на проби