НОВИНИ

От тази година ще можем да търгуваме с държавни ценни книжа

Проявяват ли хората интерес към подобна инвестиция?

Светозар Костадинов
от Светозар Костадинов
20:54, 15.01.2024
Чете се за: 03:15 мин.
У нас
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Българската фондова борса отчете 27% средна доходност и ръст на дивидентите през изминалата 2023-та.

Новото, което се предвижда за тази година - всеки българин да стане индивидуален инвеститор в държавни ценни книжа. По такава програма започна работа група на Министерството на финансите и Българската фондова борса.

Подобна възможност е съществувала в страната преди десетилетия, а в няколко страни съществува и сега. Сред тях Румъния.

Държавните ценни книжа се емитират от правителството. Те са вид дългосрочен заем, който осигурява фиксирана или плаваща лихва на притежателя им, изчислена върху номиналната им стойност. В Българската фондова борса отчитат, че през миналата година са били емитирани много нови облигационни емисии, вследствие на повишаващите се лихвени нива.

"Миналата година поради високоите лихви беше годината на много нови облигационни емисии на борсата. Очаквам 2024 г. да продължи тенденцията към дългови емисии, инвестирани в облигации, включително в държавни ценни книжа. Поради тази причина работим активно с Министерството на финансите за стартиране на програма, насочена към индивидуални инвеститори", каза Маню Моравенов, изп. директор на Българската фондова борса.

Подобни програми вече са реализирани успешно и в други европейски страни, сред които и Румъния. И там, подобно на България, участието на капиталивия пазар е ниско и гражданите предпочитат депозити и инвестиции в недвижими имоти. Програмата за държавните ценни книжа обаче оказва положителен ефект - привлечени са 5 млрд. евро. Румънското правителство издава 3 и 5-годишни облигации в евро и леи. Доходността варира между 5 и 7%.

"Хората са доволни, от фискална перспектива няма данъци, разходите за трансаксции са много ниски и хората започнаха да търгуват. Виждаме между 1 и 2 млн. евро държавни ценни книжа да се търгуват ежедневно", казва Адриан Танасе, изп. директор на Букурещката фондова борса.

Минималната инвестиция е от 100 евро, но средно се инвестира между 20 и 30 хил. евро. В Румъния отчитат още, че веднъж станали индивидуални инвеститори, гражданите проучват какви възможности дават и други финансови инструменти, което допълнително стимулира пазара.

От тази година програмата се разширява и със зелени облигации, които финансират екологични проекти. В Българската фондова борса и в момента отчитат доходност от облигационни емисии между 7 и 10%. Въпреки това, инвестициите във финансови инструменти носи и риск от загуби.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Съдът в Силистра наложи домашен арест на жена, обвинена в опит за убийство
Съдът в Силистра наложи домашен арест на жена, обвинена в опит за убийство
Феновете на Берое поискаха собственикът Ернан Банато да напусне клуба
Феновете на Берое поискаха собственикът Ернан Банато да напусне клуба