НОВИНИ

Димитър Кузманов: Това е най-успешният сезон в професионалната ми тенис кариера

димитър кузманов българия всички качества играе световна група купа дейвис
Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
11:01, 23.12.2022
Чете се за: 07:05 мин.
Спорт
Слушай новината

Димитър Кузманов вече тренира в Австралия. Тенисистът ще е част от отбора на България за първото издание на новата надпревара „United Cup". Кузманов даде специално интервю за сайта на Българска федерация по тенис.

- Как оценявате представянето си и доволен ли сте от 2022 г?

- Да, със сигурност това е най-успешният сезон в професионалната ми тенис кариера. Стигнах до рекордното си класиране в световната ранглиста (№159). Успях да стигна до третия (финален) квалификационен кръг на три турнира от Големия шлем. Бях изключително постоянен през целия сезон. Не успях да спечеля титла, но не само титлите определят дали един сезон е успешен. Бях много постоянен, а това е изключително трудно. Благодарен съм на Господ, че бях здрав през цялата година и това ми позволи да играя 11 месеца. Когато един човек и спортист е здрав той може да постигне целите си. За втора поредна година завършвам в първите 200 на света и това ме прави много щастлив.

- Какви са амбициите за следващата година? Може би топ 100?

- Това е голямата ми цел и за следващата година. През тази година бях не много близко, но не и много далеч от тази моя цел. Тази цел остава докато не я изпълня. Надявам се да бъда здрав и съм сигурен, че всичко ще бъде наред.


- Какви очаквания имате към новата надпревара „United Cup"?

- Заминах за Австралия малко по-рано от другите. Искам да имам време да се аклиматизирам и да усетя по-добре цялата атмосфера. Надявам се на едно добро начало за новия сезон. Нов турнир. Със сигурност ще бъде интересен този нов формат. Ентусиазиран съм и с оглед на доброто ни участие на ATP CUP преди три години. Начало на новия сезон с националния отбор на „United Cup", а след това идва откритото първенство на Австралия.

- Дали вече не е време за участие в основната схема на турнир от Големия шлем?

- Може би вече е време. Имам доста повече опит. За мен лично е добре, че ще започна с „United Cup". Така ще мога да бъда в по-добър ритъм в Мелбърн. След това в началото на февруари имаме много важен мач с националния отбор за Купа „Дейвис".


- През тази година постигнахте две страхотни победи за Купа „Дейвис". Сега пък идва исторически мач в Нова Зеландия. Какво очакваш от този мач?

- Това е едно от нещата през годината, които ме направиха много щастлив. Успях да помогна с победи на сингъл и да стигнем до този исторически мач. Мисля, че е напълно заслужено. Всички успяха да вземат участие в тези мачове, а това е много важно. Така всеки има принос за този успех. Идва много голям мач с много голяма отговорност. Този отбор показа през последните години едно израстване. Ние имаме изключителен колектив и това е нашия най-голям плюс. Сега е времето на този отбор да направи голямата крачка в този много важен мач.


- Как ще коментираш успехите на българските тенисисти през тази година?

- Изключително успешна година за българския тенис. Вики Томова влезе в топ 100 на световната ранглиста. Аз успях да затвърдя позициите си. Адриан Андреев и Александър Лазаров имат сериозен прогрес. Девойките до 18 г. станаха европейски шампионки. Иван Иванов, Илиян Радулов и Адрияно Дженев спечелиха „Ориндж Боул". Янаки Милев също прави силен сезон. Това е само малка част от имената, които през цялата година постигнаха много сериозни резултати и прославиха България по целия свят. Това са много добри резултати, които не остават незабелязани от спортната общественост. На лагера преди мача с Южна Африка имах възможност да тренирам с доста от младите ни таланти. Стремя се да им помагам с каквото мога. Тези лагери са много полезни. Според мен това и една от причините за добрите им игри. Надявам се това да продължи и през следващите години. Да имаме такива резултати и да ги развиваме.

- Как се чувстваш като член на УС на Българска федерация по тенис?

- Вече направих една година на тази позиция. Чувствам се добре в ролята, която изпълнявам, а тя е да бъда връзката между играчите и федерацията. Изисквам от УС да има подобни лагери за младите играчи. Да се дава шанс на младите. Да влизат в разширените състави на националните отбори и да са по-близко до мъжете и жените. Да има по-добри условия. Резултатите според мен показват правилните действия на федерацията.


- Какво ще пожелаеш на тенис обществеността в България за Новата година?

- На първо място много здраве и една успешна нова година. Искам да пожелая да има по-малко завист, по-малко злоба, повече позитивизъм, по-голям колектив, да си помагаме като общност в спорта и тениса в България, защото само така може да развиваме тази любима на всички нас игра. Искам да виждам още повече хубави резултати на българския тенис!

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европейската шампионка на ката Зорница Костова беше обявена за Спортист на Варна за месец ноември
Европейската шампионка на ката Зорница Костова беше обявена за Спортист на Варна за месец ноември
Александър Везенков попадна в топ 10 в 49-ото издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2022 година
Александър Везенков попадна в топ 10 в 49-ото издание на анкетата на БТА "Спортист на Балканите" за 2022 година