НОВИНИ

До вторник приключва проверката на скандалното видео със служител на толуправлението

Николай Минков
от Николай Минков
20:05, 18.12.2021
Чете се за: 04:32 мин.
У нас
Слушай новината

Вицепремиерът и министър на регионалното развитие Гроздан Караджов разпореди спешна проверка за недопустимо поведение на служител на Националното толуправление.

Поводът - скандалното видео, в което служител на БГ ТОЛ обижда с нецензурни думи шофьор от Молдова. Министър Караджов обяви пред "По света и у нас", че ще бъде безкомпромисен.

Разпоредената от него проверка трябва да установи дали има и корупционни практики на Граничния пункт "Дунав мост".

Регионалният министър: Ще бъда безкомпромисен по скандала с БГ ТОЛ

До вторник ще станат ясни резултатите от проверката по скандала с БГ ТОЛ, заяви регионалният министър. Той се ангажира да бъде безкомпромисен към нарушителите на закона. Днес той се срещна с граждани и изслуша техните проблеми в рамките на първата си отворена приемна.

Сĸaндaлнo видeo на ГП "Дунав мост"-Русе, в което на излизане от страната молдовски гражданин е обиждан от служител на БГ ТОЛ, защото иска да плати с карта, а не в кеш, предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи. Агенция "Пътна инфраструктура" започна дисциплинарно производство по случая. А регионалният министър се зарече да бъде безкомпромисен.

"Още вчера съм реагирал със своя заповед, в която на първо място бих искал да се провери, защо по подобен арогантен и така безпрецедентно груб начин се е отнесъл служителят на БГ ТОЛ в случая към чужд гражданин. Поискани са му обяснения и в понеделник изтича законовия срок, в който той трябва да ги предаде. Мисля, че решението за този тип поведение ще бъде категорично, след като получим тези обяснения", каза Гроздан Караджов, министър на регионалното развитие.

Според Караджов разпоредената проверка има за цел да установи и дали има корупционни практики.

"Защо, според сведенията на заявителя, е имало искане за кешово плащане, и най-вече дали тези кешови плащания отиват в бюджета или в джоба. Така че това е описано в моята заповед, като специален момент за обследване - има ли корупция", посочи министър Гроздан Караджов.

Образуваха дисциплинарно производство заради скандалното видео със служител на тол управлението

Караджов е разпоредил да се провери и дали броят на влезлите товарни автомобили съответства на платените толтакси.

"Интересува ни дали броят на влезлите товарни автомобили съответства на броя платени толове. Защото това е може би най-обезпокоителната страна на този сигнал. Ако, да не дай Боже се окаже, че има драстично разминаване между влезлите автомобили, примерно посока Турция през Русе за Румъния, както и в обратна посока през русенското КПП и събраните толтакси, това вече ще бъде много лош сигнал за АПИ. Ще има много сериозни мерки от моя страна", категоричен бе министър Караджов.

Днес беше първият отворен ден за граждани в регионалното министерство. Петър Миланов дойде на срещата с няколко нерешени от години инфраструктурни проблеми.

"Единият е пропадналият път между Рударци и Кладница, другият е интензивния трафик по Е-79 между Перник и София, възможностите за подобрения там, както и развитието на жп-връзката София - Перник. Говорихме за проблемите със загуби на питейна вода", разказа Петър Миланов.

Имаше и хора с чисто частни проблеми.

"Имаме имот, който ни е възстановен в Банкя. В този имот една баба се е самонастанила противозаконно", обяснява Миладин Петров.

Регионалният министър се ангажира лично с решаването на всеки един от проблемите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Волейболни идоли от 4 страни донесоха бурни емоции на "Звезди на бъдещето"
Волейболни идоли от 4 страни донесоха бурни емоции на "Звезди на бъдещето"
Епископ Тихон: Църквата пропусна златния момент да бъде инициатор на националното помирение
Епископ Тихон: Църквата пропусна златния момент да бъде инициатор на националното помирение